"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2017 » Січень » 13 » Іван Сорока з Верескунів зустрічав Новий рік так, що позбувся двох стоп
15:17
Іван Сорока з Верескунів зустрічав Новий рік так, що позбувся двох стоп

На різдвяні свята обмороження отримали ще троє жителів нашого району. Без ампутації обійшлися лише в одному випадку.
4 січня до хірургічного відділення Ічнянської ЦРЛ привезли Івана Сороку з Верескунів. 61-річний чоловік обморозив дві ступні під час зустрічі Нового року. Святкували у у холодній хаті товариша, там і зостався ночувати. На другий день, похмелившись, пішов додому. Лише наступного дня відчув як пекли пальці, а коли роззувся, побачив, що вони почорніли. Швидку викликали сусіди, до яких і звернувся за допомогою постраждалий. Медики ампутували обидві ступні.
Власними ногами не вийде з лікувального закладу житель Монастирища. Одинокий пенсіонер, внаслідок перенесеного інсульту, погано ходив. На дворі дідусь упав. Скільки пролежав на снігу, лікарі не змогли дізнатися, бо старенький погано говорить. 8 січня його знайшли сусіди та занесли до хати. Він обморозив ліву ногу, внаслідок чого розвився некроз. Нині старенький у лікарні, йому відрізали ногу вище коліна. Прикро, що день операції співпав із днем його народження. Йому виповнилося 76 років.
Житель Вишнівки намочив ноги під час риболовлі і нині 59-річний чоловік знаходиться в опіковому відділенні обласної лікарні, де йому ампутували обидві ступні.
62-річного мешканець Парафіївки двічі постраждав. У ніч з 6 на 7 січня загорівся його будинок. Доки їхали пожежники чоловік самотужки гасив вогонь. У шоці не відчував, що змок і відморозив палець лівої ноги. Його госпіталізували 8 січня. Наразі медики проводять консервативне лікування і пацієнту операція не загрожує.
Завідувач хірургічного відділення Михайло Острик наголошує: головна небезпека обмороження в тому, що його відразу дуже складно помітити. Адже холод є відмінним знеболювальним. Холодову травму можна отримати не тільки в люті холоди, а й за нульової температури повітря та підвищеній вологості. Аби не зашкодити здоров’ю, треба пам’ятати, що алкоголь викликає ілюзію тепла, спричиняючи високу втрату тепла. П’яна людина не відчуває холоду від шести до дванадцяти годин. Паління на морозі зменшує периферійну циркуляцію крові і робить кінцівки більш уразливими до дії холоду. Треба носити просторий одяг із натуральних тканин – це сприяє нормальній циркуляції крові. Тісне неякісне взуття, відсутність устілки, брудні шкарпетки можуть створювати передумови обмороження. Не варто носити на морозі металеві (у тому числі золотих та срібних) прикраси.
Інколи люди розтирають обморожені місця снігом. Цього не варто робити, наголошує Михайло Острик, бо так можна пошкодити шкіру і спровокувати її інфікування. Найкраще занурити кінцівки у воду кімнатної температури, підігріваючи її поступово до сорока градусів.

У районі працюють п’ятнадцять пунктів обігріву. Вони діють при медичних закладах – у приймальному покої ЦРЛ, Парафіївській лікарні, Крупичпільському стаціонарному відділенні територіального центру соціального обслуговування громадян та ФАПах населених пунктів Хаєнок, Заудайки, Монастирища, Бурімки, Крупичполя, Івангорода, Гмирянки, Ольшани, Гужівки, Іржавця, Тростянця. Як повідомив завідувач сектору з надзвичайних ситуацій апарату РДА Валерій Сахаров, станом на 10 січня до пунктів обігріву люди не зверталися. Районна організація товариства Червоного Хреста створила 25 комплектів запасу теплого одягу.

До речі, на Водохреще синоптики прогнозують чергове похолодання:зниження температури до 15-17 градусів морозу. Тому варто потурбуватися про самотніх громадян, щоб не сталося біди.
Світлана Цюпка
Фото автора
Переглядів: 455 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук