"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Січень » 22 » Історико-краєзнавче товариство «Ічнянщина» – на старті
15:42
Історико-краєзнавче товариство «Ічнянщина» – на старті

Не знаючи власної минувшини і не шануючи ії – годі сподіватися про щасливе й безклопітне майбутнє. Такою була основна тема зборів ічнянців, які відбулися 13 січня в актовій залі райдержадміністрації з нагоди презентації історико-краєзнавчого товариства «Ічнянщина», створеного наприкінці листопада минулого року і щойно зареєстрованого.
Зібрання об’єднало людей, котрі цікавляться історією рідного краю й захоплюються краєзнавством. Серед них – вчителі історії, творча молодь, члени літоб'єднання «Криниця», гості зі столиці й обласного центру. У заході, організованому виключно з ініціативи громадських активістів, узяли участь і перші особи органів влади міста й району. Народний депутат України в парламенті трьох скликань Віталій Шевченко, директор Ічнянського історико-краєзнавчого музею Марина Даценко, Парафіївський селищний голова Валентина Карпенко, міський голова Оксана Андріанова,: начальник відділу освіти Світлана Нагорна,: громадська активістка Діна Самойленко, поет і правник Юрій Андрєєв та інші промовці говорили про резерви посилення краєзнавчої роботи, вносили цікаві пропозиції до майбутньому плану заходів товариства.
Голова районної ради Григорій Герасименко наголосив на тому, що попри існування на Ічнянщині багатьох громадських і творчих організацій створення історико-краєзнавчого товариства – давно очікувана й важлива подія. Адже інтерес до краєзнавства серед жителів району помітно зростає. І важливо, щоб громадські організації об'єднували зусилля у справах,: що цікавлять.
Створення історико-краєзнавчого товариства «Ічнянщина» дістало одностайну підтримку. Про вступ до нього заявили також член Національної спілки краєзнавців України, засновник «Соколиного хутора» Микола Череп, член Національної спілки фотохудожників України Микола Смілик, автори кількох краєзнавчих видань та інші відомі у районі люди. Висловив згоду вступити до товариства відомий знавець ічнянської історії Віктор Гаврись.
Історія і краєзнавство – це науки, в яких успіх і авторитет досягається, як правило, завдяки довгим рокам копіткої праці. На старті діяльності товариство «Ічнянщина» має доволі молодий середній вік своїх членів – 42 роки. До роботи у товаристві долучилися люди, які виросли і здобули відповідну фахову підготовку вже у роки незалежності України. Вони не мають ідеологічної «зашореності», що заважала в роботі багатьом їхнім попередникам. До пошукового краєзнавства залучатиметься й творча молодь Ічнянщини, яка бере участь у щорічному конкурсі фонду Віталія Шевченка «Родина. Ічнянщина. Україна» і друкується у збірнику «Оживає минувшина».
Правління товариства прийшло на збори з подарунками – цікавими книгами історичної тематики. Зокрема, всім учителям історії у школах району передано для використання в роботі збірник матеріалів і документів установчих зборів Руху, з яких 1989 року розпочалося стрімке відродження української державності.
Микола ТЕРЕЩЕНКО,
голова історико-краєзнавчого товариства
«Ічнянщина»
Переглядів: 557 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук