"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Грудень » 16 » Ірина Школьник: «За два роки не закрився жоден сільський клуб чи бібліотека»
14:24
Ірина Школьник: «За два роки не закрився жоден сільський клуб чи бібліотека»

Зовсім скоро – Новий рік та Різдво. Що нового готують на зимові свята культпрацівники, запитали ми в очільника відділу культури і туризму Ірини Школьник. А заодно повели мову про роботу районної галузі: її проблеми та успіхи.
– Одним із головних завдань відділу культури і туризму є не лише збереження наявної мережі закладів від закриття та скорочення штату, а й, за можливістю, її розширення, забезпечення оптимальних умов роботи наших працівників, урізноманітнення заходів. Позитивним є вже той факт, що за два роки ми не закрили жодного сільського клубу чи бібліотеки. Минулого року відкрили філіал школи мистецтв при Гужівській школі. У РБК триває переобладнання газових котлів на твердопаливні. Нині у закладі тепло.
Порівняно з 2013, 2014 роками кількість культурно-мистецьких заходів збільшилася втричі, особливо патріотичної тематики. Відзначаємо державні, професійні та народні свята, обряди. Долучаємося до збирання коштів на підтримку воїнів АТО: для цього проводимо благодійні концерти, щедрування.
Значно покращилася робота музею. Збільшилася кількість тематичних виставок та екскурсій. Щоб внести цікавинку, проводимо майстер-класи, зокрема, з писанкарства, виготовлення ляльок-мотанок. Дітям подобаються таке навчання і забава водночас. Для старшокласників проводимо лекції. Влітку, для вихованців англійської школи пришкільного табору школи №4 в краєзнавчому музеї провели захід нового типу іноземною мовою. Хочемо налагодити таку співпрацю з усіма міськими школами.
– Завжди культура фінансувалася за залишковим принципом. Спочатку освіта, медицина, а потім, що залишається – на культуру…
– Це правда. Виділених коштів вистачає лише на заробітну плату та енергоносії. Через таке фінансування ми не можемо повноцінно забезпечити потреби закладів культури. Немає власного автобуса, тому не можемо проводити виїзні заходи, застаріла матеріально-технічна база. Потребує ремонту сцена РБК. Також необхідно реконструювати одну з кімнат у районному музеї у виставкову залу про події Другої Світової, Майдану, антитерористичної операції на сході країни. Будуть кошти – обов’язково зробимо.
Добре, що допомагають спонсори. Для районного будинку культури вони придбали звукову апаратуру, мікрофони для вистав та гарнітурні. Уже є сучасна світлова апаратура зі спецефектами, яку вперше випробували на святі аграріїв.
– Як виживають сільські заклади культури?
– У районі сімнадцять сільських будинків культури, дев’ять клубів та чотири клуби-бібліотеки. На жаль, жоден з них не має належної матеріально-технічної бази. Чим можуть допомагають місцеві спонсори, підприємства-орендарі землі, сільські ради. Цього року, наприклад, за кошти сільського бюджету у Дорогинці придбали баян. Щоб ви розуміли, гарний музичний інструмент, не новий, коштує, тисяч п’ятнадцять. В Андріївці – зробили косметичний ремонт приміщення. У Бакаївці – придбали нову звукову апаратуру. У Бережівці поставили електрообігрівачі. Проте у нас немає жодного закладу, де б приміщення було занедбане.
Хочу сказати, що в культурі працюють творчі та професійні люди. І буде несправедливо виокремлювати якийсь заклад. Попри безгрошів’я культпрацівники намагаються організувати дозвілля селян: проводять концерти, виставки, конкурси. А хто в селі співає? Аматори, люди, які у свій вільний час приходять у будинок культури, проводять репетиції, готують програму. Цього року започаткували проведення родинного пісенного свята у Бурімці.
На жаль, у селі мало глядачів та відвідувачів бібліотек, але проводиться тісна співпраця з школами, заохочуючи маленьких читачів різними конкурсами та вікторинами.
– Ічнянці хочуть жити в місті цікаво. Щоб проходили розважальні заходи.
– Я розумію, що жителі району чекають від культури і розважальних програм, і більше концертів з виконанням популярних пісень. Але не треба забувати, що ми не можемо відійти від народних традицій, бо українські пісня та слово є головним осередком культурного життя. Сьогодні дуже важливо, щоб виховання молоді базувалося на принципі любові до українського слова, адже буде рідна мова – буде нація, буде держава.
– У районному будинку культури останнім часом відбулися два заходи за участі акторів київського театру та Сашка Порядинського. Було дуже соромно перед ними за окремих глядачів. Люди геть втратили вихованість і культуру. Що скажете, адже вам зі сцени видніше?
– Думаю, що про це треба говорити . Адже усі артисти готуються порадувати глядача, нервуються, коли виходять на сцену. А у залі, натомість, уся увага на неслухняних дітей або шелест обгорток від цукерок, або на чиїсь теревені у телефон. Виховані люди так не поводяться. Врешті-решт такими у подальшому ростимуть і їхні діти. Тому хочу звернутися до читачів поважати себе і навколишніх. Зміни починаються з нас самих.
– Чому для ічнянської молоді не проводяться дискотеки?
– Наша молодь не має бажання ходити на дискотеки і, на жаль, теж не вміє себе поводити.
– Може, їх варто активніше залучати до розважальних заходів…
– По-перше, молодь не хоче долучатися до заходів. Позаторік ми провели «Міні міс», бо з дорослих ніхто не захотів взяти участь у «Містері» чи «Міс». Тому цього року на День молоді у місті був лише концерт. Спонсори є, а охочих виступати немає.
По-друге, немає відповідних спеціалістів, які б активно займалися проведенням дозвілля, організацією цікавих розважальних програм, конкурсів. Нині вакантні посади завідувачів відділами з роботи з молоддю та дітьми. Зараз ми ці проблеми вирішуємо.
– А це не пов’язано з наріканнями на необ’єктивне суддівство? Кому хочеться змагатися, коли переможець визначений заздалегідь…
– Під час проведення будь-якого конкурсу є невдоволені, бо кожен вболіває за свою команду чи учасника. Не обходиться й без сліз конкурсантів. Сперечаються їхні батьки. Але є відповідні рамки оцінювання учасників конкурсу, які необхідно дотримуватися. Що стосується суддівства – це дуже відповідально. Не всі навіть погоджуються йти в журі, щоб не звинувачували у несправедливості. Я наперед вас запрошую у склад журі, щоб ви особисто зрозуміли, а не зі слів глядачів, яка це робота.
– Які заходи плануєте провести на новорічні та різдвяні свята?
– Для дітей традиційно проведемо свято Миколая, вже готуємо виставу. Підтримку надає депутат обласної ради Віктор Кияновський. І це добре, що є такі благодійники в нашому місті. До речі, користуючись нагодою, запрошую всіх, хто хоче відчути себе актором, взяти участь у виставі. Будемо проводити й новорічні ранки, які організовують підприємства та організації для дітей своїх працівників. І міський ранок – обов’язково. А ще запросимо театр або цирк.
Для дорослих глядачів покажемо виставу театру районного будинку культури « На перші гулі» зі щедрувальними вітаннями. І надалі будемо впроваджувати театральні вистави й у селах.

Світлана Цюпка

Нещодавно, а саме першого грудня, хорові колективи районного будинку культури, фольклорний – «Джерела» із Монастирища, ансамбль української пісні з Іржавця, а також театр і кіностудія «Заспів» знову підтвердили звання народних.
Переглядів: 449 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук