"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Квітень » 24 » Ічнянський район може стати однією 30-тисячною громадою
15:00
Ічнянський район може стати однією 30-тисячною громадою
Об’єднання громад – справа цілком добровільна лише на початковому етапі запровадження реформи. Коли «поїзд» рушить, громади об’єднають за перспективним планом, затвердженим на горі. У нашого району є перспектива залишитися єдиною громадою. Про можливість такого варіанту об’єднання говорив голова райдержадміністрації Григорій Герасименко на виїзному семінарі-тренінгу щодо реформування територіальної організації влади та децентралізації фінансів, що відбувся 16 квітня. Частиною якого району стане новоутворена 30-тисячна громада ічнянців, поки що не відомо.
Викладачі й директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Володимир Бойко та консультант із питань реформи місцевого самоврядування і територіальної організації влади Мінрегіонрозвитку Юрій Вдовенко докладно зупинилися на змісті тих нормативно-правових актів щодо об`єднання територіальних громад.
Структура влади
Первинний рівень нової системи – це громада. Наприклад, якщо довкола Ічні об’єднаються кілька чи всі населені пункти району, об’єднання називатиметься Ічнянською громадою. Села як були, так і залишаться, але без сільських рад та голів, на зміну яким прийдуть виборні старости. В Ічні знаходитиметься рада громади та виконавчий комітет ради громади із числа старост. Очолюватиме об’єднану громаду голова громади.
Вищий рівень – район, де знаходитимуться територіальні органи центральних органів виконавчої влади, виконавчий комітет районної ради, районна рада на чолі із представником Президента України. Ще вище – рівень регіону (область) із аналогічним складом.
Компетенції громад
Громада, до якої входитимуть кілька населених пунктів, матиме чітко визначені сфери відповідальності: планування розвитку території, розвиток та утримання інфраструктури, благоустрій, соціальна допомога, швидка медична допомога, первинна ланка охорони здоров’я, середня, дошкільна та позашкільна освіта, муніципальна міліція, пасажирські перевезення на території громади, утримання комунальної власності.
Куди менша сфера відповідальності району, в компетенції якого утримання об’єктів спільної власності територіальних громад району, транспортна інфраструктура районного значення, забезпечення надання вторинної медичної допомоги, виховання та навчання дітей у школах інтернатах загального профілю.
У сфері відповідальності регіону – транспортна інфраструктура регіонального значення, планування регіонального розвитку, спеціалізована охорона здоров’я (третинний рівень), спеціалізована середня освіта, розвиток культури, спорту і туризму, утримання об’єктів спільної власності територіальних громад регіону.
Держава залишає за собою повну відповідальність щодо надання освітніх послуг загальноосвітніми навчальними закладами, підготовки робітничих кадрів професійно-технічними закладами, забезпечення медичного обслуговування населення, фінансування державних програм соціального захисту окремих категорій громадян. З цією метою місцевим бюджетам надаватимуться такі нові види трансфертів, як освітня субвенція, субвенція на підготовку робітничих кадрів та медична субвенція.
Як фінансуватиметься громада?
Важливим моментом адмінреформи є запровадження змін у формуванні бюджету і залишення коштів на місцях. Громади за умови об’єднання гарантовано отримуватимуть 60% податку на доходи з фізичних осіб, який завжди був основним джерелом наповнення бюджетів. З інших доходів – у повному розмірі акцизний податок, податок на майно, єдиний, збір за паркування й туристичний, плата за надання адміністративних послуг, податгк на прибуток, плата за ліцензії та за державну реєстрацію, адміністративні штрафи і штрафні санкції, дивіденди, місцеві позички та за видачу місцевих гарантій, власні доходи бюджетних установ, 90% коштів від продажу земель несільськогосподарського призначення, 50% рентної плати за використання лісових ресурсів та води, 25% екологічного податку та рентної плати за користування надрами (без нафти, природного газу, газового конденсату).
Тобто об’єднані громади отримують усі повноваження і ресурси, які є у міста обласного значення – звичайно, разом із відповідальністю. Громади самостійно вирішуватимуть, скажімо, доцільність утримання наявної мережі закладів, коригуватимуть їх штатну чисельність.
Андрій Грудницький
Переглядів: 439 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук