"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Квітень » 9 » Ічнянщину відвідали латвійці
19:26
Ічнянщину відвідали латвійці

6-7 квітня на Чернігівщині з триденним робочим візитом перебувала латвійська делегація на чолі з міністром сільського господарства Янісом Дуклавсом. Мета візиту – налагодження взаємовигідної співпраці в сільськогосподарському виробничому та переробному секторах. Латвійців, зокрема, цікавить чернігівська молочна продукція, виробництво м'яса, товари деревообробної галузі тощо. У понеділок закордонні гості побували на підприємствах і нашого району.
У складі делегації також прибули депутат сейму Республіки Латвія Айнарс Межуліс та генеральний директор продовольчої і ветеринарної служби республіки Маріс Болодіс. Супроводжували гостей новопризначений губернатор Валерій Куліч та голова обласної ради Микола Звєрєв. Як зазначив Микола Звєрєв, це велика честь і рідкість, щоб координатор усіх міністрів сільського господарства Євросоюзу приділив стільки уваги Чернігівщині.
Латвійські високопосадовці побували на ічнянських переробних підприємствах: ПАТ «Ічнянський завод сухого молока та масла» і ПАТ «Ічнянський молочно-консервний комбінат». Вони оглянули виробництво, лабораторії, ознайомилися з технологією заготівлі та переробки сільськогосподарської молочної продукції, відповідною документацією стосовно підготовки виробництва та сировини до вимог європейських стандартів, продегустували ічнянську продукцію. Генеральний директор продовольчої і ветеринарної служби Латвії Маріс Болодіс зазначив, що підприємства сучасні, перспективні і мають всі можливості представляти свою продукцію на європейських ринках.
На сьогодні маслозавод постачає 18 видів сухих молочних продуктів та масло знежирене до 32 країн світу. Протягом двох років фахівці підприємства проводять роботу щодо підготовки та представлення продукції на європейському ринку.
Молочноконсервний комбінат свою продукцію постачає майже до сорока країн світу. Як зазначив Маріс Болодіс, підприємство вже хоч завтра може експортувати продукцію до Євросоюзу.
Іноземні гості також відвідали елеватор СТОВ «Інтер», яке постачає зернові й до Литви, Німеччини, Австрії та Угорщини.
ПОСП «Жадьківське» продемонструвало гостям новітній тваринницький комплекс на 400 місць з автоматизованою системою годівлі, доїння та управління стадом та іншими новітніми розробками.
Голова ОДА Валерій Куліч, який до обрання восени народним депутатом був генеральним директором аграрної компанії «Форсаж» (до неї входять «Інтер» і «Жадьківське»), наголосив, що приїзд латвійської делегації дуже важливий з точки зору економічного розвитку. За його словами, на Чернігівщині є підприємства, які мають сертифікати на постачання продукції до Європейського союзу. Валерій Куліч упевнений, що переорієнтувавшись на європейські ринки ми житимемо краще.
Наталія ЄПІФАНОВИЧ
фото автора

Латвія – перспективний зовнішньоекономічний партнер Чернігівщини. На початок 2015 року з Латвії в економіку Чернігівської області надійшло 1,6 мільйона доларів інвестицій, які вкладалися у сільське господарство, оптову торгівлю та нерухомість.
Торік з цією країною співпрацювали близько двох десятків підприємств. Важливими статтями експорту були жири та олії тваринного або рослинного походження, залишки і вiдходи харчової промисловості, сухе молоко, папiр та картон, зерновi культури, деревина і вироби з деревини.
У свою чергу підприємці області купували в Латвії трикотажні полотна, папiр та картон, спецiальнi тканини, органiчнi хiмiчнi сполуки, іншi вироби з недорогоцінних металів.
Переглядів: 492 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук