"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2012 » Травень » 10 » Ічнянщина культурна
16:22
Ічнянщина культурна
Новий сезон у Качанівці

У Качанівському НІКЗ підготувалися до нового туристичного сезону, який стартував першого травня. Кількома днями раніше відбулося урочисте відкриття двох виставок: персональної виставки видатної художниці, заслуженої майстрині народної творчості України, члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України Людмили Вітковської і тематичної – «Українське село в творах декоративно-прикладного мистецтва», наданої Дирекцією художніх виставок м. Києва.
Людмила Вітковська спеціально не вчилася живопису, а навчалася в Херсонському культосвітньому училищі, працювала в сільській бібліотеці. Талант до малювання в дівчини відкрили мальовничі пейзажі, бабусине ткацтво, материнська вишивка, хатні розписи. Свого часу майстриня очолювала студії декоративного розпису. В основі її творчості – відродження традицій декоративного розпису через генетичну пам'ять, закладену в дітях.
Понад 40 своїх робіт Людмила Владиславівна подарувала Батуринському заповіднику «Гетьманська столиця». Ці картини по-дитячому чисті й по-народному наївні. Їхні основні мотиви і сюжети – це квіти, дерева, птахи, звірі, риби, сонце, небо, які походять з народних розписів українських помешкань.
Кожен підпис – це призма, через яку дивимось на картину, це ключ, за допомогою якого розуміємо побачене. Якщо робота не підписана, то можна фантазувати до безкінечності або й нічого не побачити. Вдала назва дає 50 відсотків розуміння авторського задуму. А назви ж які поетичні!.. «Букет яскравий, сонечком зігрітий», «У ріднім лісі радісно пташині: ось ягоди, ось квіти», «Запишалось дерево квітками, аж заспівало», «У літньої ночі свої таємниці: то квіти тремтливі, то мрії, як птиці», «Барвисті квіти ніжні і яскраві», «Приносим квіти для героїв, вони давно квітками стали», «Жнива, і поле пахне хлібом, пташки виспівують, радіють», «Лісничок відкрив своє багатство», «Маестро-осінь грає на органі, і тихо падають додолу звуки червоним яблуком дозрілим», «До золотого саду мрій душею линемо невпинно», «Вже завтра літо попливе над світом».
Роботи Людмили Вітковської презентували гості з Батурина: Наталія Реброва, генеральний директор НІКЗ «Гетьманська столиця», Любов Кияшко, заступник директора з наукової роботи, та Ірина Матурщак, головний зберігач фондів.
Заступник директора з наукової роботи Качанівського НІКЗ Тарас Шевченко провів першу екскурсію в залі, де експонуються твори декоративно-прикладного мистецтва. Тут і картини художників Олександра Шостак «Космічна фантазія» та Миколи Тимченка «Київська алея». Тут і дерев’яні різьблені тарелі, і розписаний квітами та калиною керамічний посуд, і вироби з шамоту (вогнетривкої глини, на якій роблять насічки при температурі 200 градусів), і гобелени, від яких віє теплом.
Володимир Буренко, генеральний директор НІКЗ «Качанівка», щиро дякував колегам із Батурина за надані експонати і висловив надію на подальше співробітництво.
Качанівка, осяяна сонцем і прибрана дбайливими руками, чекає своїх гостей, небайдужих до прекрасного.
Наталія Черненко
Переглядів: 753 | Додав: 12345 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук