"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Січень » 15 » Ічнянці вперше побачили кіно у 1914 році Квиток коштував 20 копійок
14:13
Ічнянці вперше побачили кіно у 1914 році Квиток коштував 20 копійок

Документальне чорно-біле та кольорове кіно демонстрували 12 січня у залі райдержадміністрації. Показ відбувся з нагоди 120-річчя винаходу кінематографа та 45-річчя заснування студій документального кіно «Сівач» і «Заспів».
Організував захід письменник та кінорежисер Станіслав Маринчик, який був засновником місцевих кіностудій і автором продемонстрованих кінопортретів про видатних земляків.
Він розповів і про перший десятихвилинний кіносеанс у Ічні, який відбувся у листопаді 1914 року. Тоді людям показали потяг, духовий оркестр та імператрицю. Сеанс організував пан Жан Дубина, який відкрив кінозал.
Спочатку він будував тютюнову фабрику. Але коли закордоном відвідав кіносеанс, вирішив замість фабрики відкрити кінотеатр. І хоча кіно було недешевим задоволенням, квиток коштував 20 копійок, зала була постійно повною. Перший звуковий фільм – «Чапаєв» – в Ічні продемонстрували 1937 року.
Аматорські кіностудії «Сівач» та «Заспів» з’явилися в місті за ініціативи Станіслава Маринчика 12 січня 1971 року. «Заспів» діє й досі під керівництвом Михайла Рябченка. Творчі доробки студій демонструвалися на міжнародних, всесоюзних та республіканських фестивалях народної творчості й документального кіно.
Кіностудія «Сівач», очолювана Станіславом Гавриловичем, знімала чимало фільмів, які на конкурсах усіх рівнів виборювали призові місця, а фільм «Людина і дерево» про Антона Штепу був удостоєний гран-прі на Всесоюзному фестивалі аматорського кіно.
З нагоди свята та за активну творчу діяльність Станіслава Маринчика нагородили спільною грамотою райдержадміністрації та районної ради. Режисер чернігівського телебачення Тетяна Миргородська вручила Станіславу Гавриловичу спеціальний диплом за відданість аматорському кіно. Цієї нагороди митця удостоєно за участь його кінокартин «Сочинил и изваял и Иван Мартос родом из Ични» у десятому Міжнародному фестивалі «Дніпро-сінема», який пройшов у вересні 2015 року.
Андрій Грудницький

Батьком кінематографа у світі вважають француза Луї Лепренса, який зняв перший фільм у Великобританії 1888 року. А перший публічний кінопоказ відбувся у лабораторії Томаса Едісона в 1891-ому. Вже 1894-ого в кінетоскопному залі Холленд Бразерс в Нью-Йорку пройшов перший комерційний кінопоказ. Першим кінофільмом став «Вихід робітників і робітниць з фабрики Люм’єр», знятий 1895 року братами Люм’єр, яких теж називають батьками кінематографу. 1895 став роком масового показу платних кіносеансів.
Однак мало хто знає, що справжній кінематограф народився в Одесі. Влітку 1893 року, одеський інженер, механік-самоучка Новоросійського (Одеського) університету, Йосип Тимченко, винайшов і побудував перший у світі знімальний апарат. Доти людство мало лише кінетоскопи, біоскопи, вітаскопи, мутоскопи та інші примітивні види кіноапаратури.
Переглядів: 526 | Додав: lora | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук