"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2017 » Грудень » 8 » Ічня і Брест пов’язані Олексою Стороженком
14:50
Ічня і Брест пов’язані Олексою Стороженком
У той самий день і час, коли громадськість Ічнянщини вшановувала лауреата Премії імені Олекси Стороженка 2017 року Ніну Штанько-Ткаченко, в Бресті тамтешні українці разом з головою Української науково-педагогічної спілки «Берегиня» В.Місіюком, дипломатичні працівники, представники місцевих органів влади зібралися біля могили видатного письменника і вшанували його як людину, яка вписала своє ім’я в історію двох сусідніх народів. Консул України в Бресті Анатолій Діденко зачитав учасникам цього зібрання звернення низки громадських організацій Ічнянського краю. «Уродженець с.Лисогори в Ічнянському районі на Чернігівщині, – говорилося в цьому зверненні, – Олекса Петрович Стороженко останні роки свого життя провів на благодатній білоруській землі, що стала для нього другою батьківщиною, і в ранзі предводителя брестського дворянства знайшов спочинок на хуторі Трішин (частина сучасного Бреста)».
За кілька тижнів до цього непіймані злочинці, бійці гібридної війни проти України, зруйнували могилу О.Стороженка. Українці Берестейщини та українські дипломати доклали багато сил, щоб відновити саркофаг і пам’ятну металеву плиту до дня народження О.Стороженка – 24 листопада. Так і сталося. Заходи відбулися одночасно і в Ічні, і в Бресті.
Під час цих заходів українські дипломати передали директору Брестської обласної бібліотеки Т.Данилюк «Енциклопедію Ічнянщини» та інші краєзнавчі книжки про батьківщину О.Стороженка.
Віталій Шевченко
Переглядів: 398 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук