"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2018 » Листопад » 1 » Гроші до кінця року використати не встигли
11:54
Гроші до кінця року використати не встигли
Сватове – жовтень 2015, Балаклея – березень 2017, Новоянисоль – вересень 2017, Калинівка – вересень 2017, Дружба – жовтень 2018. Це хронологія вибухів на складах в Україні з часу військової агресії на сході.
Поблизу м. Калинівки Вінницької області, на 48-му арсеналі Міноборони, 26 вересня минулого року теж сталася пожежа з подальшою детонацією боєприпасів. Їм, як і нам, на подолання наслідків уряд виділив 100 мільйонів. Як там виплачувалася компенсація постраждалим та відновлювалася інфраструктура?
Найбільше в Калинівському районі від вибухів дісталося селу Павлівка. Воно, як Дружба та Августівка, розташоване в безпосередній близькості до військової частини. Там, як і в нас, пошкодило школу. Але вже на тринадцятий день було відновлене навчання.
– Вікна всі були вибиті, на другову поверсі обсипалася стеля, – розповіла у телефонній розмові про руйнування директор Павлівської школи Тетяна Шуманська. – Колектив самотужки прибрав сміття, а ремонтом займалися будівельні бригади з обласного центру. Тож 9 жовтня ми вже відновили навчання. Щоправда, деякі ремонтні роботи ще тривали.
А от із придбанням житла були затримки. За словами Павлівського сільського голови Віктора Кособуцького, у селі згорів один будинок та пошкоджені дев’ятсот.
Перше житло офіційно придбали у листопаді, ще дев’ять будинків – до кінця грудня. Затримка виникла на етапі збору необхідних документів та довідок. Їх погодження на рівні міністерств і подальше виділення коштів не зайняли багато часу. Сертифіковані організації суму компенсації визначали за середньорайонною ціною нерухомості. Коштів на руки не давали, а відразу купували житло.
До нового року будівельники міняли не лише вікна, а й підшивали гіпсокартоном облуплені стелі. Багатьом постраждалим компенсували вартість використаних будматеріалів. Зокрема, тим, у кого на будматеріали були чеки чи накладні. Якщо таких документів не було, компенсацію постраждалі не отримали.
Крім того, до цих пір у Павлівці працює комісія. Вона реєструє пошкодження, які стали помітні лише зараз. Навіть через рік кошти на усунення цих пошкоджень продовжують виділяти, але з місцевого та обласного бюджетів. До речі, виділені на ліквідацію наслідків кошти, Калинівський район до кінця року так і не встиг. Завершився бюджетний рік – і невикористані гроші повернули назад до держбюджету. Більше звідти коштів не виділяли.
Андрій Грудницький
Переглядів: 552 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук