"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Січень » 22 » Грип небезпечний ускладненнями
15:08
Грип небезпечний ускладненнями
У багатьох містах і регіонах України вводять карантин через грип. У нашому районі ситуація стабільна, принаймні в цьому запевняє лікар-інфекціоніст ЦРЛ Віта Ярошенко.
– На Ічнянщині епідемічний поріг не перевищений і тримається на рівні минулого року, – розповідає Віта Миколаївна. – Щодня за допомогою звертається близько сорока хворих на ГРВІ, двох госпіталізовано. Діагностовано лише один випадок грипу із легким перебігом. Однак грип – це гостре респіраторне вірусне захворювання з повітряно-краплинним та повітряно-пиловим механізмом передачі. Особливістю цієї інфекції є надзвичайна швидкість поширення – велике місто охоплюється захворюванням за 1,5-2 тижні.
Від зараження до появи перших симптомів може пройти від декількох годин до 3-х діб. Для грипу є характерним озноб, відчуття жару, різкий головний біль, болі в очах, світлобоязнь, запаморочення, біль у м’язах, суглобах, «ломота в тілі». З перших годин захворювання температура може досягати 39-400С і спасти за 1-3 доби. Якщо після зниження температури лихоманка почалася знову, то це свідчить про приєднання бактеріальної мікрофлори. Вже в кінці першої доби можуть з’явитися закладеність носа, першіння та дертя у горлі, сухий кашель. Як правило, тривалість захворювання складає 5-7 діб, але можливі ускладнення, зумовлені як безпосередньою дією вірусу, так і приєднанням вторинної бактеріальної інфекції. Найбільш частим ускладненням є запалення легень.
Уразливі до розвитку ускладнень діти до п’яти років, дорослі віком понад 65 років, вагітні жінки, хворі на цукровий діабет, люди з надмірною вагою, хворі на хронічні захворювання легень та серцево-судинної системи. А от при блискавичному перебігу хвороби можлива навіть смерть хворого внаслідок вираженої серцево-судинної, дихальної недостатності, запалення головного мозку.
Щоб запобігти зараженню грипом необхідно: обмежити відвідування місць із скупченням людей; уникати контакту з особами, що мають прояви грипозної інфекції; часто провітрювати приміщення та мити руки з милом і не торкатися рота, носа, очей немитими руками; прикривати рот і ніс при чханні або кашлі одноразовою серветкою, яку зразу ж необхідно викинути; повноцінно харчуватися та уникати фізичних перенавантажень.
Найефективнішим засобом захисту організму від вірусів грипу є вакцинація, особливо для представників груп ризику, серед яких вчителі та вихователі, медичні працівники, продавці, водії громадського транспорту. Вакцинуватися можна впродовж всього сезону, навіть під час епідемії. Однак робити це можна після огляду лікаря та його дозволу і тільки у лікарні. Вакцину пацієнти можуть замовити в аптеці «Ліки України», наразі на складах вона у достатній кількості.
Записав Андрій Грудницький
Переглядів: 513 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук