"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2014 » Січень » 10 » Господарю на замітку
14:20
Господарю на замітку
«Звідки дрівця?» – «Із лісу веземо»
Люди давно знають, як заготовляти дрова і коли це робити, щоб вони добре горіли. Сьогодні у багатьох з нас є газ, але тенденція топити дровами не вимирає. Дехто заготовляє їх самостійно у лісі, хоча це – справа й нелегка, і не кожному під силу. Тож зазвичай люди купують готові дрова в цурках, полінах або порубані.
Для населення в Ічнянському лісництві ДП «Прилуцького лісового господарства» є дрова різних порід деревини у це «метрівках», повідомив лісничий Володимир Лисенко. Їх можна виписати в бухгалтерії лісництва. Зокрема, кубометр осики й липи коштує 90 грн., сосни чи вільхи – 100 грн., дуба, ясена та клена – 130 грн. Щоб привезти дрова, потрібно наймати транспорт і завантажувати їх самостійно, або ж наймати людей.
Дрова можна купити і з рук. За машину соснових (до 6 складометрів) заплатите 1300 грн., за дубові (сухі) – 1700 грн. Зате, їх доставлять вам прямісінько додому.
Щоб розрахувати кубатуру дров при покупці, аби не переплатити чи запастися ними в достатку, треба знати, що кубометр розраховується з коефіцієнтом 0,7. Тобто, один складометр (щільно укладений штабель, ширина, висота і глибина якого дорівнюють одному метру) дорівнює 0,7 кубометра. Але дрова зазвичай привозять у машині навалом. Щоб не витрачати час на складання дров у штабель і визначення їх кубатури, обсяг кузова машини множать на коефіцієнт 0,82 і отримують кількість складометрів. Наприклад: якщо довжина кузова автомобіля 3,5 м, ширина 2 м, а висота бортів – 1,5 м, то його обсяг буде дорівнює 3,5 х 2 х 1,5 = 10,5 м3. Множимо отриману цифру на 0,82 і отримуємо 8,61 скл./м. Потім 8,61 множимо на коефіцієнт 0,7 і отримуємо близько 6 кубометрів дров – майже вдвічі менше, ніж обсяг кузова.
Наталія Єпіфанович
Переглядів: 791 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук