"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2012 » Квітень » 2 » Городникам
14:23
Городникам
Маленькі поради, великі здобутки

Весна – напружена пора для городників. Доведеться докласти чимало зусиль, аби восени зібрати багатий урожай.
Здавна люди спостерігали за природою і мали своєрідний календар, коли що треба сіяти та садити. Тож прислухаймося до голосу природи та корисних порад досвідчених городників
.
Що коли сіяти і садити
З’явилися проліски – розпочинайте оранку.
З’явилися котики на вербі – час сіяти салат, ранню редиску та капусту, із квітів – маргаритки, люпин, однолітні флокси, запашний горошок.
Як тільки ліщина покриється пухнастими суцвіттями, сійте редиску і шпинат, із квітів – нагідки, волошки та мак.
Моркву висівайте, коли зацвіте осика.
Зацвіли нарциси – висаджуйте розсаду ранньої капусти, сійте горох і буряки.
Розпустилися листочки дуба – заморозків більше не буде. Тож настав час для посіву теплолюбних культур – квасолі, кабачків, огірків та гарбузів.
Зацвіли черемха і глід – сійте кукурудзу, соняшник та садіть пізні сорти картоплі.
Зацвіли каштан, горобина і бузок – можна висівати огірки і висаджувати у відкритий ґрунт розсаду помідорів, перцю та баклажанів.
Зацвіли півонії – сійте кавуни та дині.
До речі, у давнину початком весни для городників вважався день, коли зацвітає мати-й-мачуха. Саме від цього дня і відраховували час для початку весняних польових робіт. Якщо мати-й-мачуха зацвіте раніше Благовіщення (7 квітня), посадку картоплі краще відкласти до цвітіння черемхи. Взагалі, для картоплі існує своє перевірене віками правило: її садять не раніше, ніж розпуститься листя не березі, але не пізніше, ніж зацвіте черемха.
Хто попередник

Плануючи грядки на городі, необхідно врахувати, що торік росло на тому місці.
Капусту висаджують там, де росли огірки, кабачки, горох, квасоля, картопля, багаторічні трави. Помідори й перець варто садити після цибулі, огірків, капусти. Огірки добре вродять на грядках, що минулого літа були зайняті горохом, кукурудзою, картоплею, капустою, цибулею або помідорами. А ось моркву та буряки найкраще сіяти після картоплі, капусти, гарбузових, бобових, зернових культур. Кращими попередниками для цибулі є помідори, гарбузи, огірки, бобові. Картоплю висаджують там, де минулого року росли капуста, огірки, цибуля, боби.
У жодному разі не можна щороку вирощувати на ділянці культури однієї родини, адже вони мають спільні хвороби, що передаються через ґрунт.
Рослини-антагоністи (ті, що разом не вживаються)

Горох не любить сусідства з помідорами, квасолею, часником, цибулею.
Капуста – з морквою, квасолею, помідорами.
Картопля – з огірками, морквою, помідорами, щавлем, гарбузами.
Цибуля – з горохом, квасолею, редискою, редькою.
Морква – з кропом, капустою, картоплею.
Помідори – з огірками, кропом, картоплею, горохом.
Квасоля – з цибулею, часником, гарбузами.
Часник – з горохом, квасолею, капустою.
Петрушка – з головчастим салатом.
Оксана Запорожець з Ічні, вирощує огірки більше 15 років. Своїм досвідом вона із задоволенням поділилася з читачами районки:
Мені подобаються огірки ранніх сортів. Як тільки утворюються весняні проталини, я виношу на ґрунт дерев’яний ящик без дна, завдовжки до 50 см, накриваю його рамою з поліетиленовою плівкою, а з боків підсипаю землею. У ящику посередині роблю заглиблення для посіву насіння. Як тільки верхній шар ґрунту нагріється до 8 градусів, висіваю насіння огірків, а з боків, щоб не пустувала земля – редиску. Кожні три дні поливаю їх теплою водою. Після весняних заморозків ящик із грядки забираю. За допомогою такого методу я отримую запашні ранні огірочки.
Поради від Оксани:
• Перші зав’язі, які досягли розміру великого пальця, треба обов’язково зірвати. Первісток сильно гальмує дозрівання інших.
• Не варто сіяти однорічне насіння – буде багато пустоцвітів.
• Щоб огірки не були гіркими, насіння необхідно замочувати у молоці.
Підготувала Марина Голишкіна
Переглядів: 1552 | Додав: 12345 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук