"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Березень » 2 » Головне досягнення – зародження громадянського суспільства
12:35
Головне досягнення – зародження громадянського суспільства
Проведені заходи на вшанування Героїв Небесної Сотні занурили нас у сумні спогади і не менш сумні роздуми: що змінилося в країні за рік після кривавого розстрілу Майдану? І зокрема, що змінилося у нашому районі?


Уже й не згадати, чого і скільки сказано громаді зі сходів райдержадміністрації та будинку культури. Здавалося, емоційний підйом народу був такий, що його вистачило б гори звернути. Чого ж наше суспільство досягло за рік, розмірковують ічнянці з активною громадянською позицією.
Олеся Реута, голова громадської організації «Нескорені»:
– Навіть не знаю, що змінилося. Маємо лише нового мера та голів ради і райдержадміністрації, а всі регіонали залишилися на місцях. Загалом ніде нічого не змінилося, бо зверху не пішли реформи, влада виправдовується війною. А без змін нагорі внизу нічого не може кардинально змінитися. І активісти самотужки нічого з цим не вдіють.
Однак сьогодні зародилося громадянське суспільство, народжується сила народу – і це важливо. На місцях стало більше небайдужих, чуйних і добріших людей. А головне – суспільство стало більше думати і краще розумітися в політичних питаннях. На жаль, ці досягнення далися надто дорогою ціною.
Віктор Гордійко, голова громадської ради при райдержадміністрації:
– За рік, що минув, від місцевого майдану створено кілька громадських організацій. Помітно збільшилася громадська активність і почало формуватися громадянське суспільство. Сьогодні суспільна думка почала формувати дії влади і та в свою чергу, роблячи якісь кроки, постійно озирається на людей і зважає на їхню думку. Зараз не ганяють людей на мітинги і не звозять на проплачені акції, все робиться від душі і серця. Це важливо, адже це перший і найважливіший крок у розбудові держави. Якби сьогодні не було війни, здобутки місцевого майдану були б інші, адже суспільство вимагало б більше.
Ігор Денисенко, голова громадської організації «Активіст Ічнянщини»:
– Кардинальних змін я не бачу, хіба що суспільство активізувалося. Однак, на мою думку, це не стільки заслуга Майдану, скільки цьому сприяла сьогоднішня ситуація в державі. А ще люди стали пишатися тим, що вони українці, нарешті гімн вивчили.
На жаль, більшість після завершення Майдану просто почала чекати якихось змін. Та якщо будемо сидіти і лише спостерігати, чи змінилося щось, то нічого і не зміниться. Кожен має розпочати змінювати себе і не питати, що держава зробила для нього, а що він зробив для держави.
Андрій Грудницький
Переглядів: 480 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук