"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Жовтень » 19 » Головне – бути у списку
15:18
Головне – бути у списку
25 жовтня, з 8.00 до 20.00, проводитимуться місцеві вибори депутатів та голів сільських, селищної, міської та обласної рад. Щоб гарантовано реалізувати своє виборче право, слід не забути про кілька важливих моментів.
Перш за все для участі у голосуванні з собою необхідно мати паспорт. Без його пред’явлення ви не зможете проголосувати, навіть якщо бюлетені видаватиме ваш рідний брат. Не вдасться проголосувати і деінде, адже тимчасово змінювати адресу не можна. Зокрема, не зможуть взяти участь у волевиявленні переселенці та біженці з Криму, Луганської й Донецької областей.
Перевір себе у списку

Від дільничної виборчої комісії (ДВК) кожному виборцю до 14 жовтня включно має надійти іменне запрошення на участь у виборах та адресою виборчої дільниці. Якщо виборець його не отримав або знайшов неточності щодо своїх даних – необхідно звернутися із паспортом до органу ведення Державного реєстру виборців (приміщення райдержадміністрації, площа Тараса Шевченка, 1, другий поверх, кабінет №6) або своєї ДВК з відповідною заявою, яку можна подавати до 19 жовтня включно. Дізнатися адресу вашої ДВК можна на сайтах ЦВК, міської ради та райдержадміністрації.
Якщо виборець до 19 жовтня не встиг подати відповідної заяви, він може звернутися з позовом про уточнення списку виборців до місцевого суду до 22 жовтня включно. При цьому державне мито не сплачується. Таке рішення суду виборець має передати відповідній ДВК до 18.00 24 жовтня.
Крім того, діє «Особистий кабінет виборця» на сайті Державного реєстру виборців за адресою www.drv.gov.ua. Після реєстрації можна подати електронний запит для перевірки включення до реєстру виборців. Наступного дня повинна надійти відповідь від ЦВК, на якій саме виборчій дільниці ви будете у списку виборців.
Як голосуватимуть хворі та немічні?

Якщо ви захворіли і потрапили до ЦРЛ, майте на увазі: внесення у списки виборців у лікарні суттєво звужує право голосу на місцевих виборах. Зокрема, як пояснили у відділі ведення державного реєстру виборців, у ЦРЛ зможуть проголосувати хворі з ічнянською пропискою за мера міста та депутата обласної ради, а мешканці Андріївської, Бакаївської, Будянської, Дорогинської, Заудайської, Хаєнківської та Монастирищенської рад (всі входять до одинадцятого виборчого округу) – лише за депутата обласної ради. Хворі з інших населених пунктів, тобто дванадцятого округу, проголосувати не зможуть. Справа в тому, що ЦРЛ – це спецдільниця одинадцятого округу, тож мешканці дванадцятого округу не можуть голосувати на чужій спецдільниці.
Якщо виборець захворів, що призвело до тимчасової нездатності самостійно пересуватися, – потрібно до 23 жовтня включно особисто, поштою чи через інших осіб звернутися до ДВК із власноруч написаною заявою про надання можливості проголосувати за місцем перебування. До такої заяви необхідно додати довідку про стан здоров’я, видану лікарнею, амбулаторією, ФАПом чи поліклінікою. ДВК зобов’язана до дня виборів перевірити відомості заяви та довідки і за результатами такої перевірки включити виборця до витягу зі списку виборців для голосування «на дому». До речі, у районі налічується 370 інвалідів першої та другої груп віком понад 70 років.
Декомунізація і вибори

Що робити, якщо вулицю нещодавно перейменували? Відповідь це на питання, певно, цікавить ічнянців, що жили на колишній вулиці Леніна, адже прописка в паспорті вказана за однією вулицею, а у списках виборців – значиться інша.
Згідно з роз’ясненням Центрвиборчкому розбіжність у назві вулиці в списку виборців та паспорті громадянина, спричинена перейменуванням, не може бути перешкодою для реалізації права голосу. Закон не вимагає від громадян змінювати документи після перейменування населеного пункту або вулиці – це можна зробити у зручний час, який не обмежений ніякими рамками, або не змінювати їх взагалі.
Підготував Андрій Грудницький
Переглядів: 514 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук