"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Лютий » 26 » Газові лічильники оголошують несправними і пропонують купувати нові
14:18
Газові лічильники оголошують несправними і пропонують купувати нові
Активісти переконані, що газове господарство проводить неналежне технічне обслуговування газових лічильників під час проведення їх метрологічної повірки. З цього питання, 24 лютого, громадський актив навіть зустрівся з начальником Бахмацького управління з газопостачання та газифікації Миколою Костановським. Він спеціально прихав до Ічні на зустріч із людьми аж із Бахмача.
Як розповів активіст та депутат міської ради Сергій Половко, законом України про метрологію та метрологічну діяльність передбачено, що періодична повірка, обслуговування й ремонт приладів обліку (у тому числі демонтаж, транспортування, та монтаж газових лічильників, що є власністю фізичних осіб) здійснюється за рахунок суб’єктів господарювання. Однак за словами Сергія Віталійовича, газове господарство не обслуговує та не ремонтує лічильники. При цьому навіть замовчує факт, що прилад можна відремонтувати і не обов’язково встановлювати новий.
Керівник ГО «Активіст Ічнянщини» Ігор Денисенко також зауважив, що повірка лічильника повинна проходити у кілька етапів: проведення зовнішнього огляду, розбирання, чистка і тільки після цього здійснюватись перевірка на стенді. За словами активіста, перші два кроки фахівці пропускають, що може суттєво впливати на достовірність проведених вимірювань.
Інше питання стосувалося відсутності актів демонтажу-монтажу при знятті та встановленні лічильника. Через це жителька Ічні Світлані Куник вже третій рік не може повернути свій несправний лічильник. Їй довелося навіть написати заяву до поліції про привласнення газовим господарством її особистого майна.
Начальник Бахмацького управління з газопостачання та газифікації Микола Костановський зокрема, вбачає у даній ситуації факти системного порушення при знятті і установці газових лічильників з метою повірки. За його словами, працівники газового господарства мають скласти акт про демонтаж лічильника газу для проведення періодичної повірки, у двох примірниках, один з яких залишається у споживача, а інший у представника газопостачальної організації.
Керівник газової служби не сумнівається у якості метрологічної перевірки, адже її проводять працівники «Чернігівгаз» на території підприємства і довідку про придатність чи непридатність до використання виписує представник державної метрологічної служби. Що ж стосується ремонту, то рішення про доцільність його проведення приймає газопостачальна компанія, враховуючи технічні та економічні чинники. Якщо ж компанія вирішила недоцільним ремонт лічильника за свій кошт, то власник має право сам здати прилад обліку до сервісного центру і оплатити вартість ремонтних робіт.
Крім того Микола Костановський зазначив, що у разі сумнівів щодо сумлінності проведеної повірки власник лічильника має право бути особисто присутнім під час повторної перевірки. А ще споживач газу під час демонтажу приладу обліку відразу може написати заяву на його ремонт у разі виявлення несправностей. Саме такі заяви й написали ічнянці та передали Миколі Анатолійовичу. Найближчим часом активісти відправлять газові лічильники на повторну перевірку та проконтролюють якість її проведення.
Андрій Грудницький
Переглядів: 513 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук