"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2017 » Березень » 27 » Газ рахуватимуть не тільки кубометрами
09:12
Газ рахуватимуть не тільки кубометрами
Наприкінці січня цього року нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, ініціювала введення вимірів природного газу в енергетичних одиницях. За новими правилами ПАТ «Чернігівгаз» зобов`язаний, окрім обсягу спожитого газу в кубічних метрах, зазначати у квитанціях і кількість спожитої енергії в одиницях енергії: кіловат-годинах, гігакалоріях і мегаджоулях. Оплачувати послугу з газопостачання споживачі будуть поки що звичним способом – за кубометри.
Як повідомляє прес-служба «Чернігівгазу», розрахунок енергії буде вестися, на їхню думку, за простою формулою. Спочатку об`єм газу, зафіксований лічильником, зводиться до стандартних умов шляхом множення на відповідний коефіцієнт. А застосування середнього показника вищої теплоти згорання, який вимірюється в лабораторних умовах, дозволить вирахувати обсяг енергії, спожитої тим чи іншим домогосподарством.
У компанії також уточнюють, що Україна закуповує газ у Європі, де його вже давно обліковують в енергетичних одиницях. Імпортований газ має постійний склад, але у процесі доставки українським споживачам він змішується з газом власного видобутку, параметри якого відрізняються в залежності від родовища. Через це головний показник якості газу – теплота згорання – різниться по регіонах. Відповідно і ціна газу має бути різною.
За даними «Чернігівгазу», у Прилуцькому та Варвинському районах області, де є власний видобуток, калорійність газу часом перевищує 8400 ккал/куб. м., в інших районах – 8200 - 8250 ккал/куб. м. Згідно з ГОСТом калорійність не може бути менше 7600 ккал/куб. м. А от за вищу ми і будемо у майбутньому платити. Наприклад: якщо різниця складе 650 ккал/куб. м – це близько 60 копійок на одному кубі, або за 1000 кубів – 600 гривень! Виходить, зараз ми цю різницю отримуємо безкоштовно.
Цікавий факт. Згідно з результатами публічного відбору і аналізу проб газу з магістрального газопроводу у Чернігові, нижча теплота згорання енергоносія становила 8237 ккал/м куб. За висновками незалежної лабораторії ДП «Укрметртестстандарт» газ з оселі споживача мав калорійність 8223 ккал/куб. м. Куди ділося 14 ккал/куб. м, що в майбутній схемі розрахунку еквівалентні 12 гривням за 1000 кубів? Похибка в результатах вимірювань?
Андрій Грудницький
Переглядів: 408 | Додав: lora | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук