"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2013 » Липень » 12 » Гаряча пора
16:07
Гаряча пора
Жнива цього року – ранні
Через спеку


Для трудівників полів жнивна пора цього року настала на два тижні раніше, ніж минулого. Літня спека спонукала аграріїв приступили до збирання врожаю вже на початку липня. А деякі господарства вивели зернозбиральну техніку в поле навіть наприкінці червня. Нині триває головний етап у сільськогосподарському виробництві – збирання ранньої групи зернових та зернобобових культур.


За даними управління агропромислового розвитку, на сьогодні зібрано урожай майже на 70% площ, засіяних озимою пшеницею (усього – 9400 га). Середня врожайність становить понад 40 цнт/га (2012 року – 38 цнт/га). Валовий збір ранніх зернових очікується не нижчий минулорічного показника – 55 тис. тонн. Завершується і збирання озимих ріпаків, урожайність яких понад 20 цнт/га.
На жнивах усього задіяно більше 60 комбайнів.
Одночасно в сільгосппідприємствах району готують площі під озимі зернові врожаю 2014 року. Одними з перших розпочали ці роботи ТОВ «Росток-Холдинг» (керівник Віктор Кияновський), СТОВ «Інтер» (керівник Михайло Бондар) та ПрАТ «Нива-плюс» (керівник Борис Щербина).


Керуючого відділенням СТОВ «Інтер» у Монастирищі Віктора Мілютенка та комбайнерів господарства ми шукали, звичайно ж, у полі. Рясно колосилася нива озимої пшениці. Туге колосся, уклонившись під вагою зерна до землі, золотавилося на яскравому сонці. Урожай збирали два комбайни.
– Клімат нині дуже змінився, озима пшениця та ріпак достигли ще раніше, ніж минулого року, – розповів Віктор Мілютенко. – Ми жнивуємо вже з 28 червня. Озимої пшениці у нас засіяно 1526 гектарів. На збирання зернових задіяно шість комбайнів: «Кейс», «Джон-Дір» та «Дон 1500Б», а також десять одиниць іншої потужної техніки. Урожайність порівняно з минулим роком вища. У Монастирищенському відділенні становить 47 центнерів з гектара. На жнивах працюють досвідчені комбайнери та водії. На 9 липня у нашому відділенні вже зібрано 50 відсотків загальної площі. Пшениця за якістю – другого класу, як і минулого року.
Комбайнери – брати Микола і Сергій Кривенки та Володимир Голубовський – на жнивах трудяться по десять років. Цьогорічний урожай досвідчених хліборобів радує. Кажуть, якби у травні частіше йшли дощі, був би ще кращим. Сучасною технікою задоволені, умовами роботи теж.
Збіжжя з монастирищенських полів возять на елеватор в Ічнію. По п’ять ходок за день роблять водії КамАЗів Валерій Кириченко, Микола Карпець, Іван Завада, Станіслав Ярошенко. Насіннєве зерно для подальшого очищення на тік доставляють автомобілями ГАЗ-53 Володимир Грузин, Сергій Солов’ян, Микола Шкода та Анатолій Смілик.
У полі чергує бригада технічної допомоги: водій-слюсар Олександр Шингирій та досвідчений зварювальник Микола Шарий. Також під час жнив на полі чергує пожежна машина, якою керує водій Василь Солов’ян.
Побажаймо хліборобам Ічнянщини сприятливих погодних умов протягом усієї жнивної пори, добрих врожаїв з мінімальними втратами та високих цін на збіжжя.

Керуючий Монастирищенським відділенням СТОВ «Інтер» Віктор Мілютенко та досвідчені комбайнери Володимир Голубовський, брати Сергій і Микола Кривенки біля комбайна «Кейс-5088» виробництва США.


Наталія Єпіфанович
Переглядів: 577 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук