"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2017 » Лютий » 17 » Енергоаудит – новий тренд в утепленні
15:27
Енергоаудит – новий тренд в утепленні

Хто з нас колись носив воду драним відром? Певно що ні. А от жити в такому дірявому і холодному відрі, яке зветься будинком, доводить багатьом. Тільки марно витікає з нього не вода, а тепло, яке сьогодні ой як дорого нам обходиться. Тому все частіше люди утеплюють свої будинки, але інколи очікуваного результату не отримують.
У це важко повірити, але навіть у новому будинку, не кажучи уже про півстолітню хату, може виявитися повнісінько мікрощілин. Відчутних протягів через них не буде, а от тепло втрачається. Точнісінько, як вода з драного відра. Тому, починати утеплення будинку варто із герметизації його плівкою.
Останнім часом набуває поширення нова послуга, яка зветься «енергоаудит». Тобто обстеження приміщення з метою виявлення недоліків в утепленні будинку чи офісу. Нині існує кілька його видів.
Витоки тепла через щілини можна виявити за допомогою спецобладнання під назвою аеродвері. Це така собі ширма з вентилятором, яка вставляється у коробку замість дверей. Перед випробуванням перекриваються витяжки, вікна, двері. Вентилятор включають у режимі нагнітання повітря. У приміщенні створюється надлишковий тиск, а тоді пускають булий «театральний» дим, який, зазвичай, використовують у нічних клубах. Під тиском він починає виходити через щілини на вулицю.
Більш наочно про тепловтрати може розповісти обстеження за допомогою тепловізора. Він виявить не тільки місця проникнення холоду в будинок, а й неякісні металопластикові вікна, їх кустарний монтаж та неякісне утеплення стін. І найкраще для цієї справи запросити енергоаудиторів, які після обстеження та виконання їхніх рекомендацій обіцяють економію на опаленні від 20 до 70%. Отож, енергоаудитор може з легкістю виявити місця появи конденсату, розрахує необхідну кількість утеплювача, виявить засмічення опалювальних систем, місця протікання дахів і труб, приховані тріщини у стінах, відстежить стан електропроводки та навіть знайде місця проживання гризунів та інших небажаних співмешканців. Вартість такого обстеження досить гнучка. Через Інтернет я зв’язався з енергоаудитором із Києва, за комплексне обстеження будинку площею 120 квадратів він забажав 4000 грн. У процесі нетривалої розмови ціна впала до 2000. Звичайно, це дорогувато, однак обстеження гарантує очікуваний результат. Адже під час обстеження може виявитись, що дешеве утеплення горища чи підлоги дасть більший економічний ефект ніж дороге утеплення фасаду.
А поки немає коштів на енергоаудит та ґрунтовне утеплення для збільшення енергоощадності будинку можна скористатися кількома простими порадами. Перш за все давно настав час відмовитися від звичайних лампочок. Увесь цивілізований світ давно перейшов на люмінесцентні світильники, які вже сьогодні витісняють більш ощадні світлодіодні. А ще годі гріти стіни. Лист фольгованого утеплювача між стіною та батареєю дозволить направити тепло у приміщення, а не у стіну. Крім того, для багатоквартирних будинків досить ефективним буде встановлення на вхідних дверях звичайнісінької пружини чи більш елегантного «доводчика» дверей. Закриті вхідні двері затримають у під’їзді тепло, яке потрапляє туди із квартир. До речі, варто також звернути увагу на ущільнювачі у пластикових вікнах. З часом резинки зношуються і з вікон може дути. У такому разі слід підкрутити відцентрові затискачі для досягнення нормальної герметичності вікна.
Андрій Грудницький
Переглядів: 442 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук