"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Квітень » 3 » Дві школи й три лікарські амбулаторії відстояли. Парафіївську лікарню – реорганізували
13:46
Дві школи й три лікарські амбулаторії відстояли. Парафіївську лікарню – реорганізували
Наприкінці минулого року Верховна Рада скасувала мораторій на закриття шкіл, надавши можливість місцевій владі приймати такі рішення без згоди громади. Але люди сьогодні всерйоз налаштовані відстоювати свої права. Це продемонструвала й остання сесія районної ради, на яку було винесено кілька питань про ліквідацію шкіл та реорганізацію медичних закладів.
Ще під час сходів сіл жителі Заудайки не сприймали жодних доводів щодо необхідності закриття шкіл. Скільки б там дітей не навчалося – це їхні діти. Як би дорого бюджету не обходилася школа – це їхня школа. Батьки приходили відстоювати свою позицію і на засідання комісії, і на сесію.
Врешті райдержадміністрація запропонувала реорганізувати школу з І-ІІ ступенів у І ступеня (початкову). Але депутати не дозволили зробити й цього: вони зняли з розгляду сесії питання щодо реорганізації Заудайської та ліквідації Андріївської ЗОШ. Зокрема, активно виступав за збереження Заудайської школи депутат Валентин Борщ, і колеги підтримали його.
До речі, останнім часом у ВР знову заговорили про можливість встановлення мораторію на закриття шкіл до прийняття державного бюджету на 2016 рік.
Але Сезьківській школі, яка кілька останніх років була єдиною початковою в районі, мораторій уже не допоможе. Її закрили, і відтепер десять діток продовжуватимуть навчання у Дружбинській школі.
Перейшовши до розгляду питань реорганізації закладів охорони здоров’я, депутати погодилися з необхідністю закриття Сваричівського ФАПу, який десять років перебуває в аварійному стані та чотири роки не має мед працівника. Надавати медичну допомогу жителям села, яких трохи більше 120, продовжуватиме лікар Крупичпільської амбулаторії.
Питання реорганізації Івангородської, Припутнівської та Мартинівської лікарських амбулаторій у ФАПи виникло через відсутність там понад десять років лікарів. Головний лікар центру первинної медико-санітарної допомоги Оксана Денисенко повідомила депутатам, що насправді ці амбулаторії виконують функцію фельдшерських пунктів. Крім того, СЛА має обслуговувати 1200 жителів, а в найбільшому з цих сіл – Івангороді – лише 700.
Але, коли мова зайшла про те, що з сіл заберуть санітарні автомобілі, бо для ФАПів транспорт не передбачений, депутати запротестували. Зокрема, Іван Шинкаренко вніс пропозицію не голосувати за це питання.
А селищний голова Парафіївки Валентина Карпенко, яка очолює обласне відділення асоціації селищних і сільських рад, повідомила позицію асоціації: не поспішати реорганізовувати соціальні заклади, адже до 1 червня намітиться об’єднання територіальних громад, і тоді вже об’єднана громада вирішуватиме, чи здатна вона утримувати той або інший заклад.
Голова райдержадміністрації Григорій Герасименко намагався довести депутатам, що ці медичні заклади підлягають реорганізації згідно із законодавством. Оскільки ж самі депутати голосували за створення центру первинної медико-санітарної допомоги, потрібно врешті розмежувати первинний та вторинний рівень надання медичної допомоги. А санітарний автомобіль самодостатня громада, як, наприклад, Івангородська, може взяти на своє обслуговування, запропонував голова РДА.
Депутат Юрій Болоховець з Івангорода взяв на себе зобов’язання обговорити з громадою долю санітарного авто і запропонував перенести це питання на наступну сесію. Депутат Віктор Іващенко висловив думку, що розв’язувати проблему треба спільно владі, бізнесу й громаді, щоб не перекладати її тільки на плечі людей. А заступник голови РДА Віталій Яременко вважає, що бізнес уже й так дістали безкінечними проханнями.
Результатом дискусії стало неприйняття рішення щодо реорганізації Івангородської, Припутнівської та Мартинівської лікарських амбулаторій у ФАПи.
У зв’язку з необхідністю розмежування первинного та вторинного рівнів надання медичної допомоги, та й не тільки через це, назріла й реорганізація Парафіївської районної лікарні. Така лікарня, повідомив головний лікар ЦРЛ Дмитро Івасюк, має обслуговувати хоча б десять тисяч населення, а вона не обслуговує й п’яти. Поліклініка залишиться, запевнив Дмитро Івасюк, але у разі реорганізації з 1 червня вона називатиметься амбулаторією первинної медико-санітарної допомоги. А замість вторинного рівня будуть створені структурні підрозділи Ічнянської ЦРЛ: терапевтичне відділення на 20 ліжок та хоспіс на 12 ліжок.
Селищний голова Валентина Карпенко просила не реорганізовувати Парафіївську лікарню. На що депутат Володимир Буренко порадив їй не заважати проводити реформу. І рішення про реорганізацію Парафіївської лікарні прийняли.
Те, що реорганізації й ліквідації бюджетних установ необхідно проводити, підтвердила й начальник фінансового управління Любов Чумаченко. Коштів у районному бюджеті не вистачає. Залишки по рай бюджету на початок цього року близько 1,5 млн грн. начфін запропонувала направити на латання дірок: дати можливість протриматися закладам освіти та охорони здоров’я до закінчення опалювального сезону, забезпечити зарплатою апарати двох Будянської та Сезьківської сільських рад, які за свої доходи не можуть утримати навіть себе.
Емоційною була ця сесія, коли депутати виступали проти закриття й реорганізації закладів освіти й охорони здоров’я. Але наступні сесії, коли постане питання, чим виплачувати зарплату в цих та інших бюджетних закладах, будуть ще емоційнішими – такий невтішний прогноз начальника фінансового управління. Адже лише освітня галузь потребує додатково 9 мільйонів, і де їх брати – не відомо.
З обласного бюджету на соціально-економічний розвиток громад та виконання доручень виборців депутатам обласної ради виділено по 30 тисяч гривень. Нашому району всього надійшло 139,5 тисячі.
Зокрема, Віктор Кияновський свої 30 тисяч гривень направив на ремонт дитячого відділення Ічнянської ЦРЛ. Борис Щербина теж усю суму – на придбання будівельного матеріалу для ремонту поліклінічного відділення Іваницької СЛА.
Юрій Богомолець виділив 4 тис. грн. для підтримки ЗМІ комунальної власності. Олег Гузь – стільки ж для придбання комп’ютера в Гужівську ЗОШ I-III ст.
23 тис. грн. на зміцнення матеріально-технічної бази Южненської ЗОШ направив Анатолій Шурда. Надія Ющенко – 18500 грн. на благоустрій села Припутнівської сільської ради.
Володимир Хоруженко свої 30 тисяч направив на придбання спортивного інвентаря в гімназію ім. С. Васильченка, ічнянські школи №1, №3, №4 та Дружбинську ЗОШ І-ІІІ ст. – по 6 тис. грн.
Незважаючи на дефіцит районного бюджету депутати затвердили програму соціальної підтримки сімей військовослужбовців і учасників АТО, якою передбачено виділення 300 тис. грн.: сім’ям загиблих – 10 тис., поранених – 5 тис., сім’ям учасників АТО – до 1 тис грн. Збільшити ці суми у разі перевиконання бюджету запропонував Віктор Іващенко і колеги його підтримали.
Депутати також проголосували за дострокове складання повноважень заступником голови районної ради за власним бажанням. Прощаючись із депутатами, Зоя Присяжнюк повідомила, що віддала перевагу пенсії (з 1 квітня державні службовці можуть отримувати або зарплату, або пенсію) і надає дорогу молодим.
24-а сесія районної ради розглянула тридцять питань.
Людмила Храпаль
Переглядів: 566 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук