"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2013 » Серпень » 9 » Думка науковця
12:18
Думка науковця

Валерій Геєць: Державно-приватне партнерство  один із найактуальніших викликів

    До рідної хати у Сезьках академік Валерій Геєць навідується кожні два-три місяці. А от в Ічні не був уже кілька років. Тож коли стало відомо про його зустріч із головою райдержадміністрації Сергієм Рубашкою, редакція негайно скористалася нагодою поспілкуватися з відомим ученим-економістом. Не зважаючи на обмаль часу, Валерій Михайлович погодився відповісти на кілька питань для районної газети.

– Ваш сьогоднішній візит до райдержадміністрації пов’язаний із впровадженням на Ічнянщині українсько-австрійського проекту?

– Так, у нас із головою Ічнянської адміністрації налагоджена співпраця щодо реалізації сучасного проекту з використання нетрадиційних джерел енергії. Сьогоднішня зустріч – це подальше впровадження домовленостей, досягнутих під час візиту Сергія Рубашки до Австрії наприкінці червня.

   Нині в економіці держави багато проблемних питань. Тож під час зустрічі ми розглянули статистику, обговорили результати соціально-економічного розвитку Ічнянського району.

– І який вигляд має наш район на тлі загальноукраїнських економічних проблем?

– За всіма напрямками місцевої промисловості Ічнянщина має необхідні фактори для економічного зростання. Промисловість району в основному представлена харчовою галуззю виробництва. А ця спеціалізація на сьогодні відкриває великі можливості, оскільки в світі є тенденція до підвищення цін на продукти харчування, зокрема й молочно-переробної галузі. У цьому контексті для району складається добра перспектива принаймні років на десять.

– А що можете сказати про здобутки наших аграріїв?

– 45 центнерів з гектара – це надзвичайно пристойний урожай і для району, і для України в цілому.  

   У сільськогосподарській галузі є питання землекористування, оскільки триває процес концентрації земель. З одного боку це позитивний процес, бо він ефективний. Та з іншого боку він призводить до виникнення проблем у соціальній сфері, зокрема вивільнення трудових ресурсів. Ми обмінялися думками з головою райдержадміністрації, як запобігти цим негативним наслідкам. Мова йде про необхідність створення нових робочих місць для працівників, які вивільняться із сільськогосподарської галузі. Треба забезпечити людям зайнятість за місцем проживання, щоб вони не емігрували у пошуках роботи.

– Як науковець ви працюєте над розв’язанням проблем взаємодії суспільства, держави та бізнесу. Якою ви бачите цю взаємодію?

– Мається на увазі державно-приватне партнерство. Держава на сьогодні не має необхідних ресурсів для повноцінної самостійної реалізації навіть найактуальніших інвестиційних завдань. Цей спосіб партнерства широко використовується у європейських країнах. Напрацьовується і у нас, очікуються відповідні зміни в законодавстві. Головне, щоб у ході активізації державно-приватного партнерства складалися прозорі стосунки,  відкриті для населення, зокрема й через ЗМІ. Ті рішення, які приймаються сьогодні в зовнішньому середовищі, перш за все економічному та фінансовому, треба відслідковувати та відповідним чином упереджувати і реагувати на них.

– Ваше життєве кредо – вимогливість і наполегливість до себе й навколишніх – запорука вашого успіху?

– Саме так. Усе має бути під контролем: від того моменту, як прокидаюся і доки не лягаю спати. Усю свою діяльність, й особисту зокрема, організовую таким чином, щоб багато встигати, не зважаючи ні на пору року, ні на вік, ні на політичні події. Це допомагає адекватно реагувати на постійні виклики життя. Іншого хобі у мене немає.

 

 


Валерій  Геєць – відомий учений-економіст, академік НАН України, віце-президент НАН України, директор Державної установи «Інститут економіки та прогнозування НАН України». Уся його трудова діяльність пов’язана з Національною академією наук України, де він пройшов шлях від інженера до віце-президента НАН України.

Валерій Михайлович обґрунтував стратегію розвитку економіки України на довгострокову перспективу, за якою узгоджено та гармонізовано цільові орієнтири стабільного економічного зростання та підвищення якості життя.

Широка ерудованість і наукова компетентність принесли вченому високий авторитет. За вагомий внесок  В. Гейця в розбудову незалежної України його відзначено багатьма державними нагородами та відзнаками.

Своїм учителем Валерія Михайловича називають понад 17 докторів і 20 кандидатів економічних наук.

Свою наукову діяльність В. Геєць успішно поєднує із суспільно-науковою та громадською діяльністю. Зокрема, з 1991 року представляє Україну в Міжнародному проекті ЛІНК–ООН (США), є членом Національного антикорупційного комітету, членом Ради Національного банку України, членом наукової ради апарату Ради національної безпеки і оборони України, членом комітету з економічних реформ при Президентові України та ін.

 

Переглядів: 675 | Додав: gam-ua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук