"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2012 » Травень » 23 » Духовне життя
11:26
Духовне життя
Хрестини

Після народження дитини у молодих батьків новонародженого, бабусь та дідусів, у майбутніх кумів з’являються приємні турботи – хрестини. Знайомі, які недавно «стояли під хрестом», говорили, що це обійшлося їм недешево. За традицією, за все платить хрещений батько, а хрещена мати дбає про крижмо.
Чи ж варто один поперед одного демонструвати свої фінансові можливості? Чи є той мінімум, без якого не обійтися? Як правильно підготуватися до такої важливої події?З цими запитаннями ми звернулися до настоятеля Спасо-Преображенської церкви отця Іоанна (Ясенівки).

– Отче Іоанне, скажіть, будь ласка, як правильно вибрати ім’я для дитини? Адже перед звершенням Таїнства хрещення буває наречення імені.
– Необхідно дивитися в календар – якого святого вшановує православна Церква цього дня або вісім найближчих днів, або дня, коли відбувається Таїнство хрещення.
– А якщо батьки обрали «не наше» ім’я?
– Такими іменами не варто називати дітей. Хрещення має відбуватися за християнським іменем, а кликати дитину доведеться інакше, через що втрачається смисл обряду.
– Для чого дають подвійні імена?
– У православ’ї немає подвійних імен, як наприклад, Анна-Марія абощо. Є достатньо красивих та милозвучних імен, аби наректи дитину достойно. Для наречення імені є й особлива молитва.
– У якому віці дитину необхідно хрестити?
– Ісуса хрестили на сороковий день. Але можна провести обряд хрещення і до сорока днів від народження. Можна й пізніше. Тоді для матері читають особливу очищувальну післяродову молитву, і вона вже може прийти до церкви.
– Чи можуть батьки бути присутніми при обряді?
– Батько може завжди, а матір – лише після сорока днів від народження малюка.
– Де краще провести цей обряд: вдома чи в церкві?
– Однозначно, в церкві. Були часи, коли це заборонялося, тоді робили допущення. Нині діє указ правлячого Єпископа проводити Таїнство хрещення в церкві, а вдома чи в лікарні дозволяється лише в тому випадку, коли дитина хвора і є загроза її життю.
– Що треба обов’язково принести в церкву для обряду хрещення? А без чого можна обійтися?
– Християнин повинен бути з хрестом. Це символ знамення спасіння людини. Тож потрібен освячений хрестик. Його краще посвятити до хрещення, для цього є особливий чин освячення. Дехто заздалегідь купує золотий хрестик і на золотому ланцюжку, однак це не обов’язково. В церкві можна купити хрестик срібний, металевий чи дерев’яний. Ще для Таїнства хрещення потрібні три свічки, які служать знаком духовного просвічення, та крижмо. Колись це був просто відрізок полотна, що символізує чистоту душі дитини, яка виходить із купелі. Нині продаються великі білі рушники, спеціально призначені для цього обряду. Але можна їх не купувати. Адже головне, щоб тканина була чиста, світла, не плямиста.
– Як у подальшому використати крижмо?
– Використовувати за призначенням, як рушник після купелі. Щоб служило цій дитині, а не комусь. Не можна, наприклад, шити з тієї тканини плаття для матері.
– Які нині речі приносять на обряд хрещення?
– Раніше приносили хліб на рушнику, тепер це відійшло. Купують ікони, «Молитвослови», щось іще, але це теж по можливості. В церкві пропонують речі, які були б духовним подарунком хрещенику.
– Скільки все це коштує?
– Знову ж таки, залежить від людини. Це її вибір: купувати речі дорожчі чи дешевші – крижмо, хрестик, три свічки. Крім того, вносять лепту, тобто добровільну пожертву на приход, як викуп перед Богом. В Старому Завіті сказано, що за первістка багатий приносить птицю і голуба, а бідний – тільки голуба.
– Кого можна брати кумами, а кого не можна?
– Хрещених батьків вибирають по вірі. Вони повинні відкрити дитині ази православ’я. Це їхня місія – бути молитвениками за цю дитину. Важливо, щоб знали «Символ віри» і жили відповідно до вчення церкви, бо вони беруть на себе обов’язок навчити дитину віри і турботу про те, щоб жила по-християнськи. Бажано, щоб куми вивчили «Вірую» і в подальшому піклуватися про те, щоб хрещеник теж знав молитву. Не можна брати хрещеними батьками чоловіка та дружину.
– Скільки кумів брати?
– В Молдавії, наприклад, беруть 25 пар, це 50 чоловік. Попробуйте їх пригостити! Зате гуртом виручать із будь-якої біди. У нас традиційно беруть лише кума та куму. Рідше – дві пари кумів, залежить від того, скільки хочете мати людей, які б дбали про вашу дитину. А взагалі, для дівчинки досить однієї хрещеної, а для хлопчика – самого хрещеного.
– А якщо – двійня?
– Кожній дитині потрібна людина, яка б вела її по життю, виховуючи в дусі християнства.
– Коли і як відзначати цю подію? Чим пригощати гостей? Є якісь закони, правила, традиції?
– Таїнство хрещення проводиться в будь-який день, але краще в суботу чи в неділю. Бажано, щоб це не був Великий піст. Але в піст теж можна хрестити, тільки тоді не варто танцювати й співати. Хай збереться родина, порадіють усі разом, адже з’явилася світові ще одна хрещена душа, ангел у хаті, тому при святкуванні не влаштовуйте надто гучні гуляння, щоб не втрачати чистоти і святості.
Розмову вела Наталія Черненко
Народні прикмети, пов’язані з обрядом хрещення

• Щоб вашій дитині таланило у житті, по дорозі до церкви пригостіть першого стрічного шматочком хліба.
• Якщо хлопчика і дівчинку хрестять одночасно, подбайте про те, щоб першим охрестили хлопчика.
• Воду, яка потрапила на личко дитини під час обряду хрещення, витирати не можна.
• Якщо хрещення відбудеться у церкві відразу після вінчання, то дитина виросте веселою і багатою.
• Для того, щоб малюк виріс щасливим, здоровим і багатим, мама дитини повинна принести з собою на обряд хрещення срібну монету, яйце і дрібку солі.
Переглядів: 2150 | Додав: 12345 | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук