"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2011 » Серпень » 5 » Дощ іде, жнива тривають
12:31
Дощ іде, жнива тривають
Складні погодні умови сповільнюють темпи збиральної кампанії на полях сільгосппідприємств району. Про це повідомили в районному управлінні агропромислового розвитку. І хоча аграрії до вирішення проблем пов’язаних з опадами підходять по-різному, завдання у всіх одне – зібрати врожай з мінімальними втратами.
За даними управління АПР, на полях залишаються незібраними 6000 гектарів ранніх зернових та зернобобових культур. Основною причиною відхилення від агротехнічних строків збору урожаю є дощі, які затримали початок та хід жнив. Проте, не варто відкидати і ситуацію із забезпеченням технікою. Зокрема, в середньому, навантаження на комбайн у районі становить близько 218 гектарів. Це при тому, що норма, за сприятливої погоди, на сучасний комбайн в межах 180 га, а на старенькі «Ниви», яких у полі близько десятка – 120. У розпалі жнив на полях працювало до 90 комбайнів і близько десятка з них – лізингові, тобто орендовані.
Враховуючи наявні дані, в управлінні агропромислового розвитку повідомили, що для вчасного збирання врожаю навіть за сприятливої погоди кількості комбайнів у районі недостатньо. Тому орендована збиральна техніка для деяких аграріїв є справжнім порятунком. Ціна орендованого комбайна складає до 300 гривень за гектар, без вартості пально-мастильних матеріалів.
Фахівці управління АПР неодноразово рекомендували сільгосппідприємствам із малою кількістю техніки винаймати додаткові комбайни, адже вартість таких послуг у порівнянні з можливими втратами не така вже й велика. Послугами лізингу скористалися керівники ПСП «Фортуна» та «Росток-Холдинг», які не захотіли ризикували врожаєм. Проте, більшість сільгосппідприємств покладається на власні сили, не зважаючи на можливі втрати і підвищений знос зернозбиральних комбайнів. За даними АПР, від «чужої» техніки відмовляються одні й ті ж господарства, переважно малопотужні.
У районі лише СТОВ «Інтер» повністю забезпечене технікою і навіть надає послуги іншим аграріям. У господарстві в оптимальні агрономічні строки зібрали озиму пшеницю, жито, ярий ячмінь, горох на загальній площі більш як дві тисячі гектарів. Заступник директора СТОВ «Інтер» Сергій Шептун розповів, що запорукою високого врожаю стали вчасний посів, правильний обробіток посівів, вчасна та якісна підготовка зернозбиральної техніки, а також достатня її кількість. Вступаючи у жнива, господарство мало на «озброєнні» дванадцять комбайнів іноземного виробництва, із яких п’ять – нові. Тому до 25 липня вдалося завершити збирання ранніх культур. Навантаження на комбайн становило близько 200 гектарів.
Однак, є в районі й такі господарства, що, маючи значні площі посівів, не мають на території району жодного зернозбирального комбайну. Як, приклад, «Нафком-Агро», який в нашому районі ще й не починав молотити зерно. У його структурі створена бригада, що поетапно веде збирання зернових на площах у різних районах області, де орендується земля. Зокрема, зараз ведуться роботи в Талалаївському районі, після чого техніку мають «перекинути» в Ічнянський. Щоправда, з таким підходом зерно може просто загинути.
Якщо нині, за сприятливої погоди, господарства району активно включаться у жнива, то збирання зернових триватиме близько тижня. Причина тому – забур’яненість полів через перезволоження ґрунту. У зв’язку з цим, для прискорення обмолоту, частині сільгоспвиробників доводиться робити десикацію посівів (обприскування хімікатами полів для зменшення вологи у стеблі рослини), або косити зернові у валки і потім підбирати комбайнами. Цим шляхом пішли деякі господарства, досягши більш ефективних обмолотів навіть за складних погодних умов.
Переглядів: 835 | Додав: 12345 | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук