"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2012 » Серпень » 16 » Добра справа
16:04
Добра справа
Музей просто неба

в Южному по вулиці Шевченка, на шляху до дендропарку «Тростянець», відкрився дитячий майданчик. Так його називають жителі села. Хоча це справжнісінький музей під відкритим небом.
За словами депутата Южнянської сільської ради, голови батьківського комітету місцевого дитсадка Катерини Куценко, ідея створення дитячого майданчика виникла у батьків, котрі мешкають на кутку Гороб’ячий, а їх малюки відвідують дитячий садок, ще минулоріч навесні. І місце вибрали – там стояла колись стара садиба. Тож мами й тата взялися до роботи, до них долучилися й інші жителі села. Разом прибрали територію, голова ПСП «Фортуна» Іван Пащенко виділив транспорт для вивозу сміття. Коли все було розчищено, зробили пісочницю та навіс зі столиком.
А основні роботи завершували цього року. На майданчику встановили предмети старовини, щоб діти могли не тільки бавитися і відпочивати, а й знайомились із народним побутом. Долучились до цієї затії й багато небайдужих южненців: зносили український одяг, речі домашнього вжитку, ще й паркан із лози сплели. Чоловіки косили, будували, а жінки, серед яких і пенсіонерки Ніна Бончук, Варвара Куценко, Ганна Дорошенко, Валентина Чуб, Людмила Кравченко, готували експонати. Зробили дві кімнатки, а «житло» прикрасили картинами, які раніше виготовляли художники-кустарі та кролевецькими рушниками. Не забули ще й про живність – виготовили свинок із поліетиленового посуду. Вони вийшли дуже кумедні й гарненькі.

За кілька днів після «відкриття музею» на дитячому майданчику, як його облюбували туристи, які дорогою до Тростянця, зупиняються, щоб помилуватися цим дивом. Вони з цікавістю роздивляються експонати, фотографуються і дякують южненським жіночкам-пенсіонеркам, які ще й цікаві екскурсії проводять, розповідаючи про історію села та його славних мешканців.. А щоб було за «всіма правилами» – навіть «касу» поставили. Щоб на потреби майданчика гроші заробляти.
Але, як виявляється, це не єдиний у Южному музей під відкритим небом. Сільський голова Раїса Котенко розповіла, що в селі є ще один, який створив їхній односелець біля своєї садиби.
Добре, що Южному живуть самовіддані, працьовиті люди, котрі дбають про духовне та культурне життя односельців.
Микола Смілик
Фото автора
Переглядів: 625 | Додав: 12345 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук