"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2013 » Лютий » 6 » До Всесвітнього дня боротьби з раком
16:03
До Всесвітнього дня боротьби з раком
Онкологія – не вирок

Щорічно у світі реєструється до 10 млн. нових випадків раку та більше 6,2 млн. смертей від цієї недуги. Стійка тенденція до зростання захворюваності населення на злоякісні новоутворення спостерігається і в Україні, де протягом життя кожен третій-четвертий чоловік та кожна п’ята жінка можуть захворіти на рак. Про одну з найнебезпечніших медико-біологічних та соціально-економічних проблем розмова з районним лікарем-онкологом Валентиною Іванченко.
– Валентино Андріївно, які фактори впливають на розвиток онкологічних захворювань та скільки таких хворих у нашому районі?
– Захворюваність і смертність населення від злоякісних новоутворень постійно зростають у зв’язку з несприятливою екологічною ситуацією, наслідками аварії на ЧАЕС, значним старінням населення. За останнє десятиліття кількість хворих зросла з 212 випадків на 100 тис. населення у 2002 році до 364 – у 2012-му. Ріст склав 71,2%.
Ця хвороба є причиною більше 10% усіх летальних випадків у районі і поступається за цим показником лише серцево-судинним захворюванням. Щороку виявляємо більше ста випадків онкологічних захворювань (у 2011 році – 91, у 2012-му – 124 випадки), а помирає від них у середньому 56-58 хворих (у 2011-му – 53 чол., у 2012 році – 87).
– Медики нині переконують, що рак – це не вирок. Але статистика досить сумна: більше половини хворих помирають.
– На ефективність лікування та подальше повноцінне життя онкологічно хворого значною мірою впливає стадія розвитку виявленого захворювання. Рання стадія дає більше шансів подолати недугу. Але в нас значна кількість онкологічних захворювань діагностується в занедбаному стані. Наприклад, у 2011 році І-ІІ стадії діагностовано у 50,5% хворих, а торік – лише 47%.
Як наслідок, залишається високим відсоток хворих на злоякісні новоутворення (21,8-25,4%), що помирають протягом одного року після встановлення діагнозу. У 2011 році в районі померли 22 таких хворих, а минулого – їх кількість збільшилась на 27,2%, до 28 чоловік.
– Що, на вашу думку, призводить до таких сумних наслідків?
– Я б сказала, що тут діє фатальне поєднання кількох причин, основними з яких є байдужість до свого здоров’я та необізнаність населення щодо методів профілактики і ранньої діагностики злоякісних новоутворень. А затим суттєво впливають незадовільне фінансування галузі, низький рівень оснащення лікувально-профілактичних закладів району діагностичною апаратурою, відсутність у засобах масової інформації ефективних освітніх програм та соціальної реклами методів профілактики, ранньої діагностики та лікування онкологічних хвороб, відсутність системи обов’язкових безкоштовних профілактичних оглядів.
– Які органи людини найбільш вразливі до цієї недуги?
– Традиційно перше місце за собою тримають злоякісні новоутворення легень: торік – 15 випадків, у тому числі 7 занедбаних, на IV стадії захворювання, за якої прогноз тривалості життя дуже песимістичний. Аналіз амбулаторних карт цих хворих свідчить, що 90% з них не проходили флюорографічних обстежень більше одного року, тоді як практично в 100% випадків хворі на рак легень І-ІІ ступенів виявлені у ході профілактичних оглядів та обстеженні на пересувному флюорографі. Слід відмітити, що пересувні флюорографи щорічно діють у всіх селах нашого району і дуже часто від’їжджають з села, охопивши оглядами 25-30% населення, а через 5-6 місяців до онколога з’являються хворі, що не захотіли пройти флюорографію, із занедбаним раком легень. Вважаю, це є значним недоліком роботи місцевої влади.
На другому місці – злоякісні новоутворення шкіри. Торік – 12 випадків, усі на ранніх стадіях захворювання (у 2011 році – 6). Цю форму раку візуально може виявити і медпрацівник, і сам хворий. Тому всі випадки новоутворень шкіри, «неспокійні» пігментні невуси, так звані «чорні цятки» необхідно показувати онкологу, дерматологу, лікарю загальної практики та сімейної медицини.
На третьому місці в районі – злоякісні новоутворення шлунка: 11 випадків, з них у дев’ятьох хворих рак виявлений на пізній стадії розвитку, що складає 81,8% загальної кількості (у 2011 р. – також 11 випадків, а відсоток запущеного раку склав 54,5).
Нашу роботу з виявлення раку шлунка ускладнює відсутність фіброгастродуоденоскопу, і коштів у ЦРЛ на нього немає.
– Ви не згадали про суто жіночий рак – молочної залози…
– Протягом п’яти років ми проводимо профілактику, раннє виявлення передракової патології молочних залоз, пропонуємо онкологічні огляди жіночого населення району, залучаємо до них спеціалістів з області. Це дало позитивні результати: торік у районі не зафіксовано жодного випадку раку шийки і тіла матки. Минулого року зареєстровано 11 випадків раку молочної залози, з них 10 у формі першої-другої стадій.
А ось зі здоров’ям чоловіків показники не дуже втішні. У 2012 році виявлено два онкологічні захворювання ротової порожнини (всі занедбані), чотири – гортані (3 – занедбані). Ці хвороби легко виявляються при огляді в отоларинголога. Якщо є неприємні відчуття в роті чи гортані, змінюється голос, погано ковтати, потрібно негайно звертатись до лікаря й не чекати, коли збільшаться лімфовузли на шиї, що свідчитиме про невтішний діагноз.
Удвічі збільшилась кількість захворювань на рак передміхурової залози – з чотирьох у 2011 році до восьми – у 2012-му. На першій-другій стадіях це захворювання виявили у 40% хворих, на третій – у 27%. На ранніх стадіях його можна виявляти за допомогою аналізу крові на специфічний онкомаркер – простатспецифічний антиген, що у 85% дає змогу запідозрити наявність онкологічної патології передміхурової залози у чоловіків. Кров на аналіз можна здати в нашій лікарні.
– Валентино Андріївно, що б ви порадили нашим читачам з приводу профілактики онкологічних захворювань?
– Перш за все, потрібно усвідомити, що рак – це справді не вирок. Але його краще попередити, ніж лікувати. Процес формування раку займає роки, а іноді й десятиліття, тобто розвиток онкологічної патології відбувається не миттєво, йому передує ціла низка передпухлинних та фонових захворювань. От їх і потрібно вчасно діагностувати та лікувати. Не відмовляйтеся від профілактичних оглядів, вчасно лікуйте хронічну та передракову патологію. А рання діагностика злоякісних новоутворень будь-якої локалізації дає шанс подолати хворобу й продовжити повноцінне життя. Тому вчасно звертайтеся за допомогою до лікаря.
Розмову вела Галина Ткаченко
Переглядів: 659 | Додав: 12345 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук