"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Лютий » 20 » До війська чи у розшук?
16:10
До війська чи у розшук?
Перша хвиля мобілізації-2015 триває з 20 січня до 19 квітня. Майже щодня представники військкомату та міліції вирушають вручати повістки військовозобов’язаним. Як ічнянці реагують на вручення мобілізаційних повісток, редакція з’ясовувала на місці.

Повістки вручали і на проходження медичної комісії, і тим, хто її пройшов та визнаний придатним до військової служби, – на відправку до військових частин.
Більшості військовозобов’язаних або не було вдома, або вони не проживали за вказаними адресами. Ті, кого застали вдома, по-різному сприймали візит працівників військкомату. Одні – з готовністю прибути на виклик, інші – з пересторогою. Деякі родичі явно приховували місце знаходження своїх синів та чоловіків. Дехто й взагалі сумнівався у необхідності мобілізації.
За словами в. о. районного військового комісара Анатолія Пишка, протидія мобілізації «на руку» сепаратистам самопроголошених ДНР і ЛНР та їхнім покровителям у сусідній державі. Оскільки вони зацікавлені у зниженні боєздатності України, знесиленні наших військових підрозділів у зоні АТО та зменшені спротиву терористам.
Зокрема, 24 січня на проходження медогляду із 24 повісток вручені 7 (17 осіб не було вдома, дехто – «на заробітках»), на відправку у військові частини із 9 повісток отримали 3 (п’ятьох не було вдома, один відмовився прибути у військкомат).
На тих, хто відмовився прибути за повісткою, складатимуть так званий «акт непокори», далі оцінку їхнім діям мають дати правоохоронні органи. Списки тих, хто нібито на заробітках, передаватимуть на розшук у міліцію. Як повідомив прокурор Ічнянського району Руслан Лущай, за фактом ухилення від мобілізації сьогодні проводиться досудове розслідування на двох призовників з району.
До речі, Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», що запроваджує кримінальну відповідальність за ухилення від мобілізації. Зокрема, внесені зміни до Кримінального кодексу України: вводиться нова стаття 336-1, яка передбачає, що ухилення від проходження служби цивільного захисту в особливий період (крім відбудовного періоду) чи у разі проведення цільової мобілізації карається позбавленням волі на строк від 2 до 5 років.
Наталія ЄПІФАНОВИЧ
Переглядів: 567 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук