"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2013 » Квітень » 16 » До славного ювілею
15:00
До славного ювілею
Вирій, куди зліталося мистецьке птаство
До смерті ходив у вишитій сорочці, шароварах і високих чоботях мировий посередник у Чернігівській губернії, предводитель дворянства в Борзненському та Ніжинському повітах, губернський секретар з колекцією орденів за зразкову цивільну службу Василь Васильович Тарновський-молодший, який зазнав слави ще й як щедрий меценат.
Він брав активну участь у фінансуванні журналу «Київська старовина», його коштом споруджено пам’ятники Б. Хмельницькому в Києві та І. Котляревському в Полтаві, відкрита публічна бібліотека в Києві, проводились археологічні розкопки на Княжій горі поблизу Канева. Василь Васильович фінансував видання творів Дмитра Яворницького та Пантелеймона Куліша. Зібрав колекцію експонатів княжого періоду, доби козаччини, поклав початок мистецької спадщини Т.Г.Шевченка. Своє зібрання Тарновський передав для створення публічного музею в Чернігові. Його називають творцем Шевченкіани. Внесок В.В. Тарновського у розвиток української культури важко переоцінити. На увічнення історичної пам’яті патріота, на відзначення 175-ї річниці від дня його народження на території Качанівського заповідника в цьому році буде встановлено пам’ятник Василю Тарновському (1837 – 1899).
Про це йшлося у вступному слові генерального директора НІКЗ «Качанівка» Володимира Буренка під час культурно-мистецького заходу, який відбувся 5 квітня в Літній залі палацу.
Учасниками і гостями свята були керівники району, бібліотекарі, працівники музеїв, учителі історії з освітніх закладів району. В ході екскурсії Качанівським палацом, яку провів заступник генерального директора з науково-дослідної роботи Тарас Шевченко, вони ознайомилися з кількома тематичними виставками. Тарас Михайлович презентував твори самодіяльного чернігівського художника Леоніда Могучова «Садибна архітектура Чернігівщини в акварелях», художню кераміку Катерини Меркушевої та ляльки-мотанки Вікторії Дяченко з Обухова, українські килими ХХ століття з Національного музею декоративно-прикладного мистецтва в Києві.
Працівники заповідника провели засідання за круглим столом, у ході якого Оксана Петренко, Олена Трохименко та Ольга Чепуль детальніше ознайомили присутніх із яскравою особистістю Василя Тарновського-молодшого. Ось лише деякі штрихи до його образу: «Качанівський парк – одна із пристрастей Василя Тарновського», «Василь Тарновський правив 30 років і це був золотий період Качанівки», «Тарновський удосконалив пейзаж: 6 містків, розвідний міст, ротонди, парадні під’їзні алеї», «Красень з тонкими рисами обличчя»,.
Тарновський-молодший як творець Шевченкіани, як хранитель духу українства, як взірець меценатства заслуговує на те, щоб нащадки, тобто ми з вами, увічнили його пам'ять, поставивши в Качанівці пам’ятник методом всенародної будови. Адміністрація заповідника сподівається на фінансову підтримку спонсорів, меценатів та всіх небайдужих до цієї справи людей.
Наталія Черненко

Лялька-мотанка – лялька українська, народна, символ жіночої мудрості, родинний оберіг. Її хрестоподібне личко – хрест у колі – це солярний знак і лялька дарує сонячну енергетику.
Лялька Вікторії Дяченко величиною в людський зріст вразила вчительку історії Южненської ЗОШ І-ІІІ ст. Аліну Васюру та бібліотекаря Ічнянської центральної районної бібліотеки ім. С. Васильченка Тетяну Дорошенко.
Переглядів: 597 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук