"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2013 » Вересень » 12 » До 70-ї річниці визволення району
15:10
До 70-ї річниці визволення району
Звільнення Ічнянщини 11-19 вересня 1943 року
Визволення Ічнянщини у вересні 1943 року не було блискучим тріумфом. Вигнання військ фашистської Німеччини відбувалося у жорстоких кровопролитних боях з численними жертвами. За неповними даними з архівних документів, у період з 10 до 16 вересня сім дивізій Радянської Армії, які вели наступальні дії, втратили 1384 бійці. Втрати лише 2-ої гвардійської повітрянодесантної дивізії склали 1292 воїни.

У далекі вересневі дні 1943-го з’єднання і частини 60-ї армії під командуванням генерал-лейтенанта Івана Черняховського, що входила до складу Центрального фронту, здійснюючи Чернігівсько-Прип’ятську фронтову наступальну операцію, звільняла від фашистської окупації північну частину Ічнянщини.
З’єднання і частини 38-ї армії під командуванням генерал-лейтенанта Никандра Чибісова, що входила до складу Воронезького фронту, внаслідок Сумсько-Прилуцької фронтової наступальної операції звільняла південну частину Ічнянського району.
У ході восьмиденних наступальних боїв на території Ічнянського, Іваницького та частково Бахмацького, Дмитрівського і Малодівицького районів (адміністративний поділ на 1 вересня 1946 р.) брала участь 60-а Армія: 280-а Конотопська стрілецька дивізія (командир генерал-майор Дмитро Голосів), входила до складу 77-го стрілецького корпусу; 121-а Рильська стрілецька дивізія (командир генерал-майор Іван Ладигін), що входила до складу 30-го стрілецького корпусу; 2-а гвардійська повітрянодесантна дивізія (командир генерал-майор Ілля Дударєв); 3-я гвардійська повітрянодесантна дивізія (командир полковник Іван Конєв); 4-а гвардійська повітрянодесантна дивізія (командир генерал-майор Олександр Румянцев). Останні три дивізії організаційно входили до складу 18-го гвардійського стрілецького корпусу. До складу підсилення цього з’єднання увійшли 130-й і 1178-й винищувальні протитанкові полки, 497-й мінометний полк, 6-й і 98-й гвардійські мінометний полки (катюші) і 4-а винищувально протитанкова артилерійська бригада.
38-а армія: 180-а стрілецька дивізія (полковник Федір Шмельов); 240-а стрілецька дивізія (командир полковник Терентій Уманський). Організаційно ці дивізії входили до складу 51-го стрілецького корпусу.
На основі архівних документів повністю встановлені години і дні визволення кожного населеного пункту Ічнянщини.
Микола Геєць, краєзнавець-дослідник

Микола Геєць захопився історією, слухаючи розповіді батька, учасника Великої Вітчизняної війни, Якова Захаровича, який був «ходячою історією села». Довгий час Микола Якович викладав історію в білоруській школі, а віднедавна повернувся до рідного краю і підготував книгу про визволення Ічнянщини від німецько-фашистських загарбників. В її основу покладені матеріали, зібрані в державних та центральних архівах Міноборони Російської Федерації, а також розповіді жителів району – очевидців подій 70-річної давнини.

Переглядів: 717 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук