"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Липень » 3 » Дитсадок – зона ризику?
12:33
Дитсадок – зона ризику?
До редакції звернулися батьки, діти яких відвідують ічнянський дошкільний заклад №1. Вони стурбовані тим, що в дитсадку донедавна помічником вихователя працювала 65-річна жінка, яка роками мала контакт із хворими на туберкульоз чоловіком (помер років десять тому) та донькою (померла місяць тому). Зі слів батьків, керівництво закладу і медики цей факт нібито замовчують. Тож батьки не впевнені у якості проходження медогляду колишньою працівницею і вимагають проведення належної дезінфекції дитячого закладу, бо, вважають, їхні діти, вони самі та персонал дитсадка перебувають у зоні ризику.
– Помічником вихователя ця жінка пропрацювала у дитсадку понад сорок років. Свої обов’язки виконувала добросовісно, – розповідає нещодавно призначена на посаду завідувач ДНЗ №1 Вікторія Кошмар. – Медогляд проходила щороку. За висновками лікарів, зазначеними в її особовій медичній книжці, вона була здорова і мала допуск до роботи. Після смерті її доньки у травні батьки вихованців стурбувалися, що помічниця вихователя контактує з їхніми дітьми. До того ж дитсадок відвідує і її внучка. З цього приводу зверталися до мене і просили проведення ретельної дезінфекції дитсадка. Ми систематично обробляємо всі миючі поверхні у приміщеннях закладу дезінфікуючими засобами, вмикаємо і бактерицидну лампу. З 25 травня помічник вихователя перебувала у відпустці, а 25 червня написала заяву на звільнення за власним бажанням, – пояснює Вікторія Кошмар.
За словами лікаря фтизіатра ЦРЛ Ніни Куценко, родина колишньої працівниці дитсадка перебувала на обліку раніше. Її доньки у підлітковому віці хворіли на активну, але не заразну форму туберкульозу. Чоловік же помер від заразної форми цієї хвороби. Нині сім’я не стоїть на обліку. Донька, яка нещодавно померла, була обстежена рентгенологічно в листопаді 2013 року. Патологічних змін у її легенях не було виявлено. 2014 року за медичною допомогою вона не зверталася. Після встановлення діагнозу померлої повідомлення про її хворобу передано до санітарної служби району для моніторингу. Молода жінка померла не від заразної форми туберкульозу.
– Працівниця дитсадка щороку проходила планове медичне обстеження. Востаннє флюорографію пройшла 25 травня цього року, – говорить Ніна Куценко. – За висновками рентгенолога, патології в серці та легенях у неї не виявлено. Жінка була допущена до роботи. На початку червня її внуки теж рентгенологічно обстежені, їм зроблено пробу Манту. Туберкульозу в дітей не виявили. Але діти раннього та дошкільного віку найбільш сприятливі до туберкульозної інфекції в умовах побутового контакту. Щоб запобігти розвитку хвороби, їм призначено хіміопрофілактику (пігулки).
Пройшла рентген і друга донька цієї працівниці. У її легенях виявлені кальцинати. Подібні явища не є небезпечними, лише свідчать про те, що у пацієнта був контакт із хворим на туберкульоз, але організм не дав розвинутися інфекції, а ізолював бактерії-збудники під відкладеннями солей кальцію.
– Чи може контактна особа не хворіти, але бути носієм і заразити інших?
– У більшості людей, які вдихають туберкульозну паличку і заражаються, організм здатний боротися з бактеріями, але вони залишаються у «сплячому стані» в організмі і можуть активізуватися пізніше. Це латентна форма туберкульозу. Люди з такою формою туберкульозу не можуть заразити інших. Щоб запобігти розвитку хвороби, їм призначають ліки. Якщо людина контактувала з хворим на активну форму туберкульозу, вона може заразитися бактеріями, але сама ще не може бути джерелом зараження. Тобто паличка розмножується в організмі і викликає активну форму захворювання, але сам хворий не завжди стає заразним. Заразити можуть тільки хворі на заразну форму туберкульозу (відкриту). У районі 30 хворих з активною формою, з них 20 – із заразною. Вони лікуються амбулаторно або в стаціонарі обласного тубдиспансеру.
– А якщо заразні хворі відмовляються лікуватися, які є засоби впливу на них?
– Хворих на заразну форму туберкульозу лікують примусово за рішенням суду. Згідно із законом їх госпіталізують примусово, якщо під час амбулаторного або стаціонарного лікування вони порушують протиепідемічний режим і можуть заразити інших людей, – зазначила Ніна Куценко.
За словами заступника начальника санітарної служби району Віталія Христюка, якщо у працівника флюорографічне обстеження у нормі і не було ніяких клінічних проявів, людина вважається здоровою і допускається до роботи.
– Вийти на цей об’єкт, – говорить Віталій Христюк, – і перевірити медичну книжку даної працівниці санітарна служба не має права, бо сьогодні накладено мораторій на перевірки контролюючими органами. До санітарної служби скарг щодо цього випадку не надходило.
– Але ж питання, чи не є помешкання цієї родини осередком туберкульозної інфекції, хвилює не лише батьків вихованців дитсадка, а й сусідів, які проживають на одній вулиці з цими людьми.
– Дезінфекція у дошкільному навчальному закладі проводиться згідно із санітарними нормами та правилами, у помешканні – за епідеміологічними показами, коли інфекційне захворювання підтверджено лабораторно.
Наталія ЄПІФАНОВИЧ
Переглядів: 503 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук