"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Січень » 22 » Дітям потрібні лижі й ковзани. І каток
15:31
Дітям потрібні лижі й ковзани. І каток
Зима – час рухливих забав не тільки для дітей. Свіже морозне повітря, очищене снігом, зміцнює тіло і душу в будь-якому віці. На засніженій вулиці або розчищених катках можна влаштувати справжнє свято.
Але нині дітей треба за вуха відтягувати від комп’ютерних ігор та інтернету. І не просто виряджати їх на вулицю, а й самим ставати поряд на лижі чи летіти з гірки на санчатах. Окрім батьків, організовувати зимовий відпочинок дітей мають спортивні, освітні й заклади культури. Тож що і де проводилося на зимових канікулах?
У святкові дні для всіх школярів відбулися новорічні ранки, розповіла начальник відділу освіти РДА Світлана Нагорна. На канікулах працювали всі позашкільні заклади: і ДЮСШ, і будинок дитячої та юнацької творчості. Але зимових розваг на свіжому повітрі для ічнянських дітей не проводилося.
– У школах немає такого майна. Матеріальна база не поповнюється. А тренери спортивної школи недопрацьовують. Можна було організувати дітей, але вони не хочуть займатися своєю роботою. Можливо, тому, що сніжних зим в останні роки майже не було, – вважає Світлана Нагорна.
За словами директора Ічнянського будинку дитячої та юнацької творчості Юлії Семенах, керівники гуртків декоративно-прикладного мистецтва Валентина Калайда та Людмила Потапенко провели для вихованців майстер-класи з виготовлення різдвяних подарунків, виробів з бісеру, гофрованого паперу, фольги.
Керівник гуртка «Маска» Олена Марченко організувала ігрову програму «На гостинах у зими». Діти грали у сніжки, виготовлені власноруч з вати, складали з пазлів сніговичків, із зав’язаними очима малювали Діда Мороза. А також їздили щедрувати по Ічні. Транспортом щедрувальників забезпечив обласний депутат Віктор Кияновський.
– Сьогодні керівництво держави не приділяє уваги розвитку фізкультури і спорту, – повідомив головний спеціаліст сектора молоді та спорту РДА Сергій Федірко. – Зимові види спорту років 10-15 не розвиваються, змагання з лижних перегонів не проводяться навіть в області. У тренерів немає ні спортивного спорядження, ні лижного інвентаря. Все тримається на особистих зв’язках та спонсорах. У цьогорічний бюджет теж не закладено коштів на придбання інвентаря. Крім того, якщо плануємо провести змагання, наприклад, із шашок, школи не надають приміщення.
– Раніше проводилися спартакіади з біатлону. У школах і в спортшколі були лижі та ковзани. Тепер немає. А без тренувань не можна, діти хворітимуть, – долучився до розмови голова районної організації ФСТ «Колос» Борис Майдан. – У сільських радах теж немає інструкторів зі спорту, кошти не виділяються. Нині доступні види спорту – футбол та волейбол.
За словами директора ДЮСШ Миколи Дрожа, 6 січня тренер-викладач з футболу Олександр Салата організував для своїх учнів похід у ліс. Діти брали з дому лижі, санчата і відпочивали на природі в урочищі Жадьківка.
Також під час канікул тренер з футболу Олег Солов’ян провів чемпіонат ДЮСШ з настільного тенісу, тренер з легкої атлетики Сергій Лісовий – рухливі ігри з легкої атлетики на базі спортивної та школи №3, а також товариські зустрічі з баскетболу та волейболу між учнями спортшколи.
Микола Дрож каже, що вчителі фізкультури просять не проводити змагань під час канікул, бо вони не можуть зібрати дітей.
Такої ж думки – і начальник відділу культури РДА Ірина Пелешук:
– Ми проводимо новорічні ранки, казкові театралізовані вистави. Сьогодні ведемо перемови з Ніжинським театром, який неодноразово приїздив до нас з новорічними казками. Але з досвіду попередніх років можу сказати, що дуже складно згуртувати дітей у період канікул і зробити для них якусь певну програму.

Так, матеріальна база не поповнюється, грошей на це годі й чекати. Але наш обов’язок – ростити здорових дітей. Наприклад, в Мені на стадіоні влаштували хокейний турнір, каталися на ковзанах, у Коропському районі 20 років традиційна зимова розвага – змагання з риболовлі, у Ріпках – вперше цього року залили каток, ковзани для дітей і дорослих – на прокат. В інших районах граються у сніжки, баб снігових ліплять, на санчатах катаються…. Ну щось та робиться і не тільки для дітей! А в Ічні?... А лижі й ковзани можна придбати у магазині «Меркурій» в Ічні. Тут доречно нагадати вислів давньогрецького філософа Сократа: «Хто хоче – шукає можливості, хто не хоче – шукає причини».
Тож удома, в садках, школах виводьте дітей на свіже повітря, грайтеся в сніжки, ліпіть сніговика, ходіть у ліс, спускайтеся з гірки хоч і на поліетиленових кульках. І будьте здорові!
Наталія ЄПІФАНОВИЧ

Теплий одяг, гарний настрій – і якісний відпочинок гарантовано
Як проводять своє дозвілля ічнянці
Олександр Балашенко, 19 років:
– Під час новорічно-різдвяних свят з друзями відпочивав у міських барах, ходив у гості. Якби у будинку культури проводилися розважальні заходи – пішов би обов’язково, навіть взяв би участь. А ще якби зробили каток – було б ще краще. На жаль, молоді немає де дітися, бо у святкові дні нічого цікавого у місті не проводилося.
Тетяна Петруша, 24 роки:
– З чоловіком для своїх діток зробили зимовий відпочинок: возили їх на гірки, що під Прилуками. Шестирічний Толик і дворічний Артемій із задоволенням каталися на санчатах. Навіть ми, дорослі, кілька разів спустилися з гірки. Смажили там шашлики. Було весело! Також водили дітей на ялинку, що в центрі міста, носили хрещеним вечерю. Словом, якщо сам не організуєш відпочинок для родини – то просидиш удома перед телевізором.
Ольга Сподарець, 34 роки:
– Хіба в нас є куди піти? Кудись повезти сина-першокласника не було можливості. Тато у дворі зробив снігову гірку – і Дениско щодня катався на санчатах. Також ліпили снігову бабу, гралися у сніжки. А ще водили сина у дитяче кафе посмакувати тістечками та піцою.

Валентина Лаврінець, 50 років:
– Кожен організовує своє дозвілля сам. Теплий одяг і гарний настрій – усі складові якісного зимового відпочинку з дітками. Якщо є бажання, можна відпочити в лісі. Я воджу свою 9-річну внучку в ліс покататися і на лижах, і на санках. Прикро, що в Ічні немає катка, щоб покататися на ковзанах.

Пограйте зі своєю дитиною
Різнобарвний сніг
Візьміть дві пляшки з розбризкувачем і дві з дозатором. Наповніть їх водою чотирьох різних кольорів, використовуючи безпечні харчові барвники. Цією водою можна малювати різні форми, фігури, цифри тощо. Якщо вдома не знайшлося пляшок, можна використати водяні пістолети. Наповнити їх кольоровою водою і малювати картини на снігу.
Імена на снігу
Якщо вийти рано-вранці на вулицю, то можна знайти місця з білосніжним чистим снігом і потоптатися в ньому. Але не просто так, а з користю: витопчіть свої імена – і літери повторите. Або пишіть імена прутиком чи кольоровою водою.
Рукавичний квест
Діти люблять квести, пригоди, загадки. А на вулиці тим паче. Для рукавичного квесту кожному гравцю знадобляться по парі рукавичок. Одну рукавичку він одягає на руку, а другу – завзято шукає. Краще визначити час і місце для цієї забави. Якщо на вулиці лютий мороз, то можна залишити дітям рукавички, а квест влаштувати для пошуків «одягу» для завчасно зліпленого сніговика: шарфа, шапки тощо.
Морозні мильні бульбашки
Ви, певно, й не думали, що мильні бульбашки знадобляться взимку! Ігри з мильними бульбашки в морозні дні набувають нового забарвлення, бо бульбашки замерзають у польоті і видовище це приголомшливе!
Літаючий капелюх для сніговика
Безумовно, всі люблять ліпити сніговика й прикрашати його. Коли ваш сніговик уже стоятиме посеред двору, ви можете повправлятися у метанні капелюха. Для цього треба відійти на півтора-два метри від сніговика і спробувати накинути на його голову старого капелюха.
Переглядів: 499 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук