"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2013 » Липень » 12 » Дитяче харчування
16:01
Дитяче харчування
Які харчі – таке й здоров’я
«Здоров’я дитини – багатство родини», – так говорить народна мудрість. Та з огляду на стан здоров’я наших дітей навряд ми скоро розбагатіємо. Кількість малюків у нашій області щороку зменшується, а кількість загальної захворюваності їх зростає. У середньому тільки 10% випускників шкіл можна вважати здоровими.
Однією з причин цього є неправильне харчування. За статистичними даними, сьогодні кожна п’ята дитина на Чернігівщині має хворобу органів травлення. Гаряче харчування у школах та дитсадках їм забезпечене, але воно має бути таким, щоб дитячий організм достатньо отримував вітамінів, м’яса, риби, молочних продуктів.

Як харчуються діти в дитсадках та школах Ічнянщини?
Під контролем Ічнянського відділення СЕС перебуває 18 харчоблоків у дошкільних закладах, два – в навчально-виховних комбінатах Дорогинки та Бакаївки і 28 шкільних їдалень, повідомила лікар загальної гігієни, завідувач Ічнянського районного відділення лабораторних досліджень Людмила Христюк.
Кожен харчоблок обладнаний холодильними установками, забезпечений гарячою проточною водою. Водночас в 11 школах району немає духових шаф. Щороку виникають проблеми з кухонним та столовим посудом, бо фарфорові чи фаянсові чашки й тарілки б’ються, а з нержавіючої сталі – дорогі.
У міських школах їдальню відвідують 98% учнів, у селах відсоток менший – 70. Але всі учні за бажанням забезпечені гарячим харчуванням. Ічнянські гімназисти можуть придбати ще й буфетну продукцію, асортимент якої, а також меню в усіх шкільних їдальнях один раз на рік (у садочках – не менше двох разів на рік) узгоджується з заступником головного державного санітарного лікаря в Ічнянському районі.

Організація і контроль
Питання організації дитячого харчування щороку розглядається на колегіях та засіданнях райдержадміністрації. Опікуються цим і органи місцевого самоврядування.
Постійно контролювати організацію і якість харчування повинні медичні працівники, однак вони є не у всіх ДНЗ, а тільки в чотирьох міських та Іваницькому, тому в більшості випадків фахівці санітарно-епідеміологічної служби виявляють порушення. Планові перевірки в навчальних закладах проводиться один раз на рік, позапланові – за зверненням громадян, на запит прокуратури.
Цього року проведено три планові перевірки: в Івангородській, Крупичпільській школах та Ічнянській гімназії ім. С. Васильченка.
На виконання доручення Держсанепідслужби України стосовно посилення державного санітарно-епідеміологічного нагляду за дошкільними навчальними закладами у зв’язку з ускладненнями епідемічної ситуації, що пов’язане з виникненням спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань серед дітей та персоналу у ДНЗ м. Києва, Волинської, Житомирської Херсонської областей, спеціалісти Борзнянського міжрайонного управління держсанепідслужби, до якого входить й Ічнянська СЕС, провели ще вісім позапланових перевірок дитячих навчальних закладів. У результаті виявлено два порушення правил зберігання харчових продуктів і два – з неналежного контролю за організацією харчування. На чотирьох осіб накладено штрафи.

[/b]Скільки коштує обід?
Для харчування одного міського дошкільняти виділяється 12 гривень на день, сільського – 10 грн. Батьки платять у місті 50% цієї вартості, у селах – 30%.
Для учнів початкових класів організований безкоштовний сніданок, а за обід платять батьки. Вартість харчування учнів 5-11 класів становить у середньому 4 гривні на день.
У деяких районах нашої області вкладаються в іще скромнішу суму – від 2,5 гривень. Чим можна нагодувати дитину за такі гроші? І про яке здоров’я може йти мова?

[/b]Не достатньо сирів, яєць, риби
Школярі мають отримувати 60 г житнього хліба, 100 г картоплі, 25 г риби, 140 г овочів. Дошкільнику на день потрібно 100 г м’яса, риби – 45 г, овочів – 230 г, масла вершкового – 21 г, молока – 400 г, сиру кисломолочного – 45 г. Олії ж малюки одержують 15 г замість 9, а це майже удвічі більше норми.
У ході перевірок встановлено, що харчування дітей у дошкільних закладах та школах через недостатнє фінансування є неповноцінним за енергетичною цінністю, вмістом білків тваринного походження, мікроелементів та вітамінів. У раціоні не вистачає деяких продуктів, які мають вживати діти: сирів твердих, яєць, риби. Особливо бідний асортимент продукції в селах. Щоб укластися в ліміт коштів, доводиться зменшувати масу м’ясних, рибних страв і салатів, а овочі приносити з дому. Страви з напівфабрикатів не мають біологічної цінності, часто містять речовини, заборонені для харчування дітей.

…І людський фактор
За словами заступника головного санітарного лікаря в Ічнянському районі Віталія Христюка, усі працівники дитячих їдалень пройшли медичний огляд. Заклади, які постачають продукти, розташовані неподалік від дитсадків і шкіл, мають повний пакет документів, що засвідчують якість продуктів.
Якщо кухар – відповідальна людина на своєму місці і продукти постачаються якісні, батьки можуть не хвилюватися про безпеку харчування дитини. Домашній раціон теж треба збагачувати білками, мікроелементами та вітамінами, без яких повноцінний розвиток не можливий. Адже, як кажуть, на все життя людині дається тільки один організм і його треба берегти, починаючи з дитячих років.
Наталія Черненко
[b][b]
Переглядів: 657 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук