"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Травень » 15 » Діти за бажанням, а не з нагоди
13:11
Діти за бажанням, а не з нагоди
15 травня в усьому світі відзначають Міжнародний день сім’ї. З цієї нагоди протягом 10-17 травня проходить Всеукраїнський тиждень планування сім’ї. Головною метою заходу є збереження репродуктивного здоров’я населення.
Планування сім’ї – це відповідальне ставлення до батьківства, обов’язок чоловіка та жінки попереджати небажану вагітність, бути готовим до народження здорової і бажаної дитини.
У народженні дітей зацікавлені не тільки сім'я, але й держава, і суспільство в цілому. Тільки для простого відтворення населення в країні в кожній родині має бути дві-три дитини. Коли переважна кількість сімей має тільки одне чадо, населення «старіє», тобто збільшується кількість літніх і старих людей.
Багато років планування сім’ї помилково розумілося, як обмеження народжуваності. Але це, насамперед, забезпечення здоров’я жінки для народження бажаних і здорових дітей. Іншими словами, планування сім’ї – це діти за бажанням, а не з нагоди.
Оптимальний вік для народження дітей – 20-35 років. Вагітність, яка настає раніше чи пізніше, протікає з ускладненнями, і вірогідність порушень здоров’я матері й дитини вища. Інтервали між пологами рекомендуються не менше 2-2,5 років, що дозволяє жінці відновити сили для майбутніх пологів.
Поява в родині дитини – це новий та серйозний етап у подружньому житті. Саме тому важливо заздалегідь подбати про здоров’я майбутнього члена сім’ї – як мінімум за три місяці до зачаття та протягом усієї вагітності необхідно виключити шкідливий вплив алкоголю, наркотичних речовин і тютюнового диму. Важливо провести профілактику дефіциту вітамінів і мікроелементів, комплекс лабораторних досліджень, УЗД, перше з яких у 9-11 тижнів, друге – 16-21, за показаннями – в 32 тижні.
Профілактика небажаної вагітності
Майбутнє варто планувати, і якщо ви не готові зараз стати батьками, то варто подумати про контрацепцію, До її сучасних методів належать регулярне вживання гормональних протизаплідних фармакологічних засобів, введення до порожнини матки спеціальної спіралі або петлі, використання презервативів, діафрагм, тампонів, губок, хімічні засоби контрацепції, пролонгована, тобто «довготривала» контрацепція – введення препаратів, які запобігають вагітності від трьох місяців до п’яти років, перерваний статевий акт, стерилізація, утримання від статевого контакту в певні дні менструального циклу та інші методи. За допомогою цих сучасних методів контрацепції можна уникнути аборту, який особливо при першій вагітності може завдати серйозної психологічної травми і навіть призвести до порушень у репродуктивності.
Більш детальну інформацію та індивідуальні поради можна отримати в кабінеті планування сім’ї жіночої консультації.
Ольга Генці, завідувач акушерсько-гінекологічного відділення
Переглядів: 426 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук