"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2013 » Липень » 12 » Дика природа
16:13
Дика природа
Вас укусили? Не панікуйте
Якось довелося мені допомагати знайомим заготовляти сіно. Робота йшла швидко, аж поки з-під покосів не почало щось шмигати. Знайомий запевнив, що побачив невелику змію. Вирішили, що тому трапилася звичайна ящірка, аж раптом «ящірка» ухопила зубами граблі. Поки з переляку ганяли довгохвосту бідолаху, зламали те саме покусане знаряддя праці. Так і не з’ясувавши, що то було, стали міркувати: а що ж робити якщо укусив плазун? Невже після цього лишаються лічені години життя?
Головний лікар ЦРЛ Дмитро Івасюк заспокоїв: на щастя, за останні роки потерпілі від укусів плазунів не звертались, та раптом виникне необхідність – медики завжди готові надати кваліфіковану допомогу і врятувати життя потерпілому.
Для нашого району характерні скарги на укуси бджіл, ос та шершнів із подальшими алергічними реакціями. Цих комах можна вважати навіть небезпечнішими за змій, оскільки з ними доводиться стикатися досить часто і вони, вжаливши раз, намагаються зробити це знову і знову разом з іншими членами своєї колонії.
Якщо вірити зоологічним довідникам, то у нашій місцевості поширені вужі, мідянки та гадюки. Саме останньої слід найбільше остерігатися, перебуваючи у лісі чи на косовиці. Її укус у кращому випадку призведе до кількох діб реанімації.
Герпетологи стверджують, що укус мідянки для людини безпечний. Вона хоч і має отруту, але її сили вистачає тільки на умертвіння дрібних істот: ящірок, мишей. Проте подібне забарвлення можуть мати і гадюки.
Якщо ви ненароком наступили на плазуна і він вас укусив, головне – не панікувати, бо прискорене серцебиття тільки сприятиме швидкому поширенню отрути по організму. Із місця укусу потрібно вичавити чи відсмоктати разом із кров’ю частину отрути, зафіксувати кінцівку і негайно звернутися до лікарні.
Не можна накладати джгут вище місця укусу. Це не перешкоджає всмоктуванню і розповсюдженню отрути, а порушує кровопостачання в кінцівці, сприяє омертвінню тканин та різкому погіршенню стану хворого після зняття джгута. Погіршить стан потерпілого й припікання чи розріз місця укусу, а також вживання алкоголю.
Андрій Грудницький

Мідя́нка – звичайна змія з з роду мідянок родини вужевих, що водиться на всій території Європи та Західної Азії
Мідянки віддають перевагу вогким місцям, часто зустрічаються на вологих луках, у лісах та чагарниках. Вони риють нори в м'якій землі або ховаються в коріннях дерев. У кам'янистих місцевостях мешкають під камінням. Мідянки зовсім не бояться мурах, тому добре з ними співіснують. Назва пов'язана з мідним забарвленням.
За поведінкою мідянки люди почали передбачати погоду. Коли температура надворі помірна, мідянка годинами гріється на сонці. Коли спека затягується на кілька днів, вона ховається. Та мідянка неодмінно вилазить перед дощем.
Переглядів: 516 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук