"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Березень » 25 » Дев’ятнадцять років епідемії
15:05
Дев’ятнадцять років епідемії
Україна – в першій п’ятірці в рейтингу ООН серед країн із найвищим рівнем захворюваності на туберкульоз. Щогодини чотири особи в нашій країні інфікуються туберкульозом, а 80% жертв – люди віком від 15-ти до 49-ти. Нині В Ічнянському районі знаходиться на диспансерному обліку 135 хворих на туберкульоз, з них 32 – з активною формою.
Як і в минулі роки, захворюваність на туберкульоз має соціальний характер. Серед вперше виявлених хворих на туберкульоз близько 72% це соціально незахищені верстви населення: пенсіонери, особи, які повернулися з місць позбавлення волі, ті, що не мають постійного місця проживання і безробітні. Але ж 28% становлять соціально-адаптовані люди, що проживають у пристойних умовах. Тобто, на сьогодні, від цієї хвороби не застрахована жодна людина, незалежно від статі, місця проживання та соціального становища. Саме тому для своєчасної діагностики туберкульозу всі діти віком від 4 до 14 років повинні проходити щорічну туберкулінодіагностику, тобто пробу Манту. Завдяки цьому методу діагностики в минулому році у нас в районі виявлено туберкульоз органів дихання у дитини віком 8 місяців, яка не була вакцинована своєчасно протитуберкульозною вакциною БЦЖ в пологовому будинку через її відсутність в області.
На ранній стадії хвороби активний туберкульоз виявляються при допомозі мікроскопічного дослідження мазка харкотиння. Метод мікроскопії мазка – прямий, найбільш швидкий та дешевий спосіб діагностики туберкульозу. Проте негативний результат мазка ще не означає відсутності захворювання. Туберкульоз на ранній стадії, а також туберкульоз у дітей часто дає негативний мазок. Тому при підозрі на туберкульоз і негативному результаті мазка рекомендується повторити мікроскопію мазка як мінімум два рази.
Просвічування рентгеном – рентгенографія та флюорографія – дозволяють з достатньо високою точністю виявити туберкульоз на ранній стадії, коли ще не почався розпад легень хворого.
Як лікар, вважаю правильним та обов’язковим робити щеплення немовлятам проти туберкульозу, а потім при негативній пробі Манту ще й ревакцинацію БЦЖ в 7 років, тому що таким чином знижується ризик захворювання на туберкульоз в умовах епідемії , яка вже понад 19 років триває в нашій країні.
Лікування туберкульозу – тривалий процес, займає від шести місяців у випадку звичайного (чутливого) туберкульозу до двох років у випадку медикаментозної стійкості. Лікування повинно бути безперервним, а при неможливості провести повний курс краще відкласти лікування, аніж допустити проведення неповного курсу.
Туберкульоз – хвороба виліковна. Але повне одужання можливе лише за умов суворого дотримання режиму лікування та рекомендацій лікарня. І чим раніше розпочати лікування, тим менше небажаних змін буде у хворого після перенесення захворювання.
Лікар-фтизіатр Ніна Куценко
Переглядів: 475 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук