"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Січень » 6 » Депутати прийняли районний бюджет на 2016 рік
15:50
Депутати прийняли районний бюджет на 2016 рік
Напередодні Нового року, 30 грудня, на третій, позачерговій, сесії районної ради депутати прийняли районний бюджет на 2016 рік. Доходи і видатки по галузях менші, ніж у 2015-ому, бо частина пішла в бюджет об’єднаної громади. На розгляд сесії було винесено дев’ять питань.
Сесію вів голова райради Григорій Герасименко, який з 24 грудня обіймає вже одну посаду: розпорядженням Президента від звільнений з посади голови РДА.
Доходи районного бюджету на 2016 рік становитимуть 137 млн. 562,8 тис. грн. Видаткова частина – 137 млн. 542,8 тис. грн. Майже 80% видатків – це зарплата бюджетників і оплата за енергоносії.
Начальник фінансового управління Любов Чумаченко наголосила, що всі джерела доходів, які вносилися у проект районного бюджету, зменшуються на суми, які розмежовуються між районним бюджетом і бюджетом Парафіївської об’єднаної територіальної громади. Тобто, до об’єднаної територіальної громади надходять такі ж самі доходи, як і до районного бюджету.
Власні доходи і дотації
Основним джерелом наповнення районного бюджету, як і в минулі роки, є податок на доходи фізичних осіб. Ріст цього надходження становитиме 12%. Планується отримати 26 млн. 235,2 тис. грн.
Відповідно до Бюджетного кодексу України податок на доходи фізичних осіб, як і минулого року, у 2016-му розмежовується так: 60% – до бюджетів районного та об’єднаної громади, 25% – до державного і 15% – до обласного.
Прибутку підприємств районної комунальної власності планується отримати 31 тис. грн., надходжень від орендної плати за користування майном районної та комунальної власності – 48 тис. 600 грн., за оренду водних об’єктів – 7 тис. грн.
Прогноз інших надходжень до загального фонду районного бюджету визначено у сумі 17 тис. 800 грн.
До спеціального районного бюджету надійде 1 млн. 757, 50 тис. грн.
Планується отримання субвенції з державного бюджету, яка складе 109 млн. 465,7 тис. гривень. Сума субвенції на освіту – 26 мільйонів гривень, але за рахунок субвенції утримуються лише загальноосвітні школи, а решта освітніх установ утримується за рахунок доходів, які надходять до районного бюджету. Усього на освіту планується використати 30 млн. 819,5 тис. грн.
Вартість харчування школярів – 5 грн. у день
Видатки на харчування обраховані з вартості харчування однієї дитини у школі – 5 гривень (у 2015-ому – було 4 гривні). За рахунок освітньої субвенції безкоштовно харчуються учні 1-4-х класів з малозабезпечених сімей, діти-інваліди, сироти, позбавлені батьківського піклування. Цих дітей із пільгових категорій – 170. Решта – харчуватимуться за рахунок районного бюджету.
Передбачені кошти й для оздоровлення дітей у пришкільних таборах – 350 тис. грн. (у 2015 році – 290 тис. грн.); на придбання підручників для дітей 5-7-х класів – 185 тис. грн. (торік – 125 тис. грн.).

Соціальні програми: підтримка хворих, ветеранів, учасників АТО
Передбачаються кошти на реалізацію районних програм: цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз – 70 тис. грн.; на лікування хворих на цукровий і нецукровий діабет – 541 тис. грн., з яких 341 тис. грн. – субвенція з державного бюджету; підтримки сімей та дітей району на період до 2016 року – 10 тис. грн.; поліпшення умов проживання малозабезпечених сімей та одиноких громадян – 10 тис. грн.; розвитку фізичної культури і спорту – 291 тис. 600 грн.; підтримки середнього і малого підприємництва району – 10 тис. грн.; збереження архівних фондів району – 100 тис. грн.; програма підтримки індивідуального житлового будівництва на селі – 70 тис. грн.; пільги хворим з хронічною нирковою недостатністю, що отримують програмний гемодіаліз, – 53 тис. грн. (у районі таких громадян – чотири: один отримуватиме виплати з бюджету об’єднаної територіальної громади, троє – з районного бюджету); соціальної підтримки сімей загиблих учасників АТО, військовослужбовців і поранених – 100 тис. грн.
Виплати грошової компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку – 340 тис. грн. На реалізацію районної програми підтримки сімей загиблих учасників бойових дій на території Республіки Афганістан (пільги на житлово-комунальні послуги) – 4800 грн. та фінансова підтримка громадських ветеранських організацій – 45 тис. грн.
На пільговий проїзд громадян кошти передбачаються поки що на один квартал: 168,6 тис. грн. – на автомобільному транспорті, 45 тис. грн. – на залізничному. Пільги за послуги зв’язку на рік – 144 тис. грн., а на проїзд одного інваліда один раз на рік в одну сторону – 1600 грн.
Коментарі депутатів
Депутат районної ради Валентин Борщ («Наш край»): Ми прийняли не бюджет розвитку, а бюджет виживання… Вважаю, що треба більше грошей закладати на освіту, щоб відкривалися школи та дитячі садочки. Також на охорону здоров’я – щоб була можливість закуповувати сучасне медичне обладнання. А ще дуже мало коштів закладено для перевезення пільговиків. Бюджет потребує змін та доповнень.
Олександр Бондар («Аграрна партія України»): Бюджетні кошти розподілені правильно. І добре, що бюджет прийняли, адже район повинен жити і працювати.
Віктор Іващенко (ВО «Батьківщина»): Я розумію, що у країні складна ситуація, але народ може терпіти тоді, коли його не обкрадатимуть. Джерелом наповнення районного бюджету повинен бути не лише податок на доходи фізичних осіб, а й плата за землю.

Світлана Цюпка
Переглядів: 526 | Додав: lora | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук