"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Травень » 22 » Демобілізованим насамперед потрібні робота і реабілітаційні центри
14:50
Демобілізованим насамперед потрібні робота і реабілітаційні центри

16 травня на Ічнянщину втретє з’їхалися волонтери, учасники АТО та підприємці з десяти районів області: Ічні, Ніжина, Носівки, Борзни, Мени, Сосниці, Бахмача, Прилук, Варви та Бобровиці – загалом 57 осіб. Зустріч відбулася у «Соколиному хуторі» за ініціативи ГО «Підприємець Ічнянщини» та підтримки депутата обласної ради Валентина Запорощука. Цього разу мова йшла про реабілітацію мобілізованих воїнів АТО, створення їхніх громадських організацій, місцевих реабілітаційних центрів.
В Ічні гостей зустріли Валентин Запорощук та його помічник-консультант координатор роботи волонтерів Олена Бутурлим. Депутат подякував присутнім за допомогу, яку вони надають бійцям АТО, наголосивши, що такі зібрання вкрай важливі для обміну інформацією. І висловив упевненість, що спільними зусиллями ми обов’язково подолаємо всіх ворогів нашої держави.
Основна частина зустрічі відбулася у «Соколиному хуторі». Відвідали захід помічник голови облдержадміністрації з питань волонтерства Сергій Воробйов, голова Всеукраїнського громадсько-політичного об’єднання «Майдан», президент Європейсько-Азіатської асоціації управління проектами Руслан Расулов, кінорежисер з Києва Марина Кучеренко та голова ГО «Українська асоціація матерів» Тетяна Баклажова з Чернігова.
Для того, щоб учасники АТО та їхні сім’ї вчасно отримували психологічну допомогу, волонтери мають тісно співпрацювати з ними та залучати психологів. Про це, зокрема, говорила керівник Ніжинської районної волонтерської групи Наталія Кучеровська.
– Найкращий психолог для нас – це бойовий побратим, – зазначив із цього приводу демобілізований ічнянець Олег Куриленко. – Крім тих, хто там був, нас ніхто не зрозуміє. Хлопці замикаються в собі, бо не можуть розказати рідним, що вони там бачили. До психологів вони не підуть. Краще, якщо психолог прийде у наше коло, зрозуміє кожного, знайде індивідуальний підхід. Це дасть результат.
– Але ви не знаєте, як спілкуватися з сім’єю, а рідні не знають, як спілкуватися з вами, – переконувала Наталія Кучеровська. – І ми повинні вас цьому навчити. Бо вдома ви живете з родиною, а не з побратимами.
Командир 13-го батальйону Сергій Мурований упевнений, що ротація бійців повинна відбуватися через 45 діб. Це має забезпечуватися на законодавчому рівні і залежить від керівництва Генштабу та Міноборони. Тих, хто повертається зі сходу, вважає комбат, в першу чергу треба забезпечити роботою. І, звичайно, для адаптації потрібні реабілітаційні центри.
За словами засновника «Соколиного хутора», голови ГО «Підприємець Ічнянщини» Миколи Черепа, наразі ведеться робота щодо відкриття реабілітаційного центру в одній із садиб «Соколиного хутора». У цьому затишному куточку можна створити належні для цього умови.
На зібранні також прозвучала пропозиція створити у Ніжині обласну асоціацію громадських організацій, яка розв’язуватиме проблеми воїнів АТО.
Переймалися присутні й проблемами підприємців, які найбільше підтримують волонтерську діяльність. Прийняття нових законодавчих норм ставить бізнесменам свої виклики: обов’язкове придбання й обслуговування касових апаратів і терміналів для банківських платіжних карток, які мають працювати в онлайн-режимі, призводять до знищення малого та середнього бізнесу. Тому співзасновник ГО «Підприємець Ічнянщини» Віктор Гордійко запропонував підготувати звернення від підприємців області до комітету Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва про необхідність скасування законів, які знищують спрощену систему оподаткування. Пропозицію підтримали.
На знак єднання учасники зібрання розгорнули 33-метровий український прапор, підтримавши минулорічну акцію «Єдина країна – единая страна», яку разом із місцевими козаками ініціював Микола Череп. Символ єдності подорожуватиме по всій Чернігівщині. Цього разу прапор передали прилучанам, а 31 травня він поїде на Троїцький ярмарок до Мени.
Наприкінці заходу всі бажаючі отримали пакет необхідних документів для реєстрації громадської організації учасників АТО.
У нашому районі така організація уже створена. 15 травня в реєстраційній службі Ічнянського управління юстиції легалізовано ГО «Спілка учасників бойових дій АТО Ічнянського району». Голова громадської організації – Сергій Петраускас, його заступник – Олег Куриленко, секретар – Михайло Безсмертний.

Наталія ЄПІФАНОВИЧ
Фото автора
33-метровий український прапор розгорнули на знак єдності
Переглядів: 611 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук