"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Липень » 22 » Де відновити здоров’я учаснику АТО?
13:21
Де відновити здоров’я учаснику АТО?
В управлінні соціального захисту населення з 2015 року на обліку перебуває 254 учасники АТО, які проживають у нашому районі. Колишні воїни мають право на безкоштовне оздоровлення. Та чи сповна його використовують ?
З цим запитанням ми звернулися до заступника начальника управління соціального захисту населення ічнянської РДА Інни Швидченко.
– Правом на санаторно-курортне лікування минулого року скористалися двадцять АТОвців, психологічну реабілітацію отримали п’ять. Цього року лише один учасник бойових дій оздоровлювався в санаторії. На жаль, коли вони чують про психологічну реабілітацію, категорично відмовляються від путівок. Вважають, що вона їм не потрібна. Але згідно з рекомендаціями психологів, усі учасники АТО потребують реабілітації, щоб уникати стресів, дезадаптації, конфліктів з навколишніми. У санаторії воїни не їдуть через роботу, господарство. Та 18 днів, на які надається санаторно-курортна путівка, чи 14 для психологічної реабілітації – це не так вже й багато. До того ж і санаторно-курортне лікування, і психологічна реабілітація – безкоштовні.
– А якби вони за них платили, то яка вартість путівки?
– У різні санаторії – різні ціни. Але в середньому близько п’яти тисяч гривень.
– Де вже відпочивали наші земляки?
– У санаторіях «Карпатські зорі» у Львівській області, «Золота нива» та «Орізонт» на Одещині. Також у відомому «Остречі», що на Чернігівщині.
– Залишилися задоволені?
– Думаю, так.
– Як забезпечені путівками нині?
– Станом на 12 липня, в управлінні на черзі перебуває 25 учасників бойових дій. З них один уже отримав санаторно-курортну путівку, ще п’ять будуть забезпечені ними упродовж серпня-вересня, оскільки більшість путівок на Ічнянський район виділені на третій квартал.
– Які санаторно-курортних заклади оздоровлюють учасників бойових дій та надають психологічну реабілітацію?
– З нашої області колишні вояки можуть оздоровитися у дванадцятьох санаторіях: «Лермонтовський» в Одесі, «Золота нива» та «Орізонт» у смт Сергіївка Одеської області, «Сонячний» у с. Вербки Дніпропетровської області, «Карпати» на Закарпатті, «Мошногір’я» у с. Будище Черкаської області, «Паритет» (Чайка) у смт Лазурне, Херсонської області, «Феофанія» у Києві, «Карпатські зорі» у с. Модричі Львівської області, «Новомосковський» у с. Орлівщина Дніпропетровської області, «Курорт Березівські мінеральні води» у с. Березівське Харківської області, «Остреч» у м. Мена. Частина з перелічених санаторіїв надає й психологічну реабілітацію. Жодних документів у медичних установах оформляти не потрібно. Направлення видає орган соціального захисту населення. Цього року один учасник АТО, направлений на психологічну реабілітацію до Менського «Остречу».
– Щоб оздоровитися у санаторіях, куди треба звертатися?
– До управління соціального захисту населення, яке знаходиться у м. Ічня по вул. Воскресінська, 17, (колишнє приміщення районного центру зайнятості). Телефонувати – за номером 2-19-86.


Южненець Владислав Бих влітку минулого року оздоровлювався на Одещині, у санаторії «Золота нива», а восени проходив психологічну реабілітацію у Менському санаторії «Остреч». Ось якими враженнями поділився:
– У «Золотій ниві» були хлопці з усієї України: з пораненнями або просто набратися сил. Один мій товариш підлікував ногу та поїхав додому без палиці. Дуже грязі допомогли. Я теж грязі приймав, також ходив і на масаж, і на різні душі. В «Остречі» з нами працювали психологи, зокрема, проводилися групові та індивідуальні зустрічі, бесіди, заняття. Взагалі, я відчув добре ставлення і дружню підтримку. У санаторіях створені всі умови для відпочинку. Я, наприклад, поїхав би ще, та поки не можу, бо влаштовуюся на роботу.

Владислав Савченко з Ічні у жовтні минулого року відпочивав у санаторії «Орізонт», що в смт Сергіївка Одеської області. А до того був на морі років п’ять тому. Хлопець отримав позитивні емоції, про що поділився зі своїми побратимами:
– Мені запропонували приїхати сюди, щоб безкоштовно відпочити, підлікуватися, отримати психологічну підтримку, – розповідає Владислав. – Я неодружений, тому приїхав сам. А можна їхати й родиною. Під час заїзду, було близько трьохсот АТОвців з різних хвиль мобілізації. Зустрівся з військовими, з якими був на фронті. Багато друзів з’явилося вже там. Відпочивав, оздоровлювався. З хлопцями їздили на екскурсії в Одесу, Шабо, Білгород-Дністровську фортецю. Хочу сказати, що в «Орізонті» все влаштовувало: смачно готували, хороший персонал, не далеко до моря. Можна пограти у настільний теніс, є спортивна площадка. Якщо вийде – ще поїду.

Ічнянець Олег Куриленко восени минулого року відпочивав разом з дружиною у санаторії «Карпатські зорі», що на Львівщині. Путівку розділили на двох, і про це зовсім не шкодують:
– Заклад знаходиться в лісопарковій зоні, тож і лікувався, і дихав чистим повітрям. Ходив на всі процедури, що були призначені. Там працюють і фахівці, які надають психологічну допомогу. Харчувалися нормально. В основному це була дієта, що дуже корисно для органів травлення. З дружиною побували на екскурсіях: в зоопарку, і на скелях Довбуша. Вони хоча й безкоштовні, але треба було заплатити за проїзд. Хлопців возили навіть на концерт у Трускавець. Шкода, що у Львів не поїхали, бо збиралися вже додому. А взагалі, в санаторії й підлікувався, й з Оленою побачили багато цікавого. Все сподобалося. Треба скористатися нагодою і не лише приймати процедури, а й їздити на екскурсії, отримувати позитивні враження, реабілітовуватися по-максимуму. Але для цього треба мати з собою хоч трохи грошей. Тож, сподіваюся, що можливо знайдуться спонсори, які виділять кошти бійцям. Бо зараз психологічна реабілітація і здоров’я – це для них головне.
Усі співбесідники, як один, радять своїм побратимам користуватися такою нагодою, як безкоштовне оздоровлення і реабілітація. Це перш за все відпочинок, якого дуже треба атовцям.
Розпитувала Світлана Цюпка
Переглядів: 524 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук