"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Листопад » 28 » ЦПМСД, ЦРЛ, ПГО. І все це – наша медицина
09:37
ЦПМСД, ЦРЛ, ПГО. І все це – наша медицина
З 1 січня має утворитися Прилуцький госпітальний округ, до якого приєднають і наш район. ЦРЛ надаватиме вторинну медичну допомогу, первинну – забезпечить Центр первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД). Куди ж хворому звертатися зі своїми болячками: до ЦПМСД, ЦРЛ чи Прилуцького ГО?
З якими болячками до якої лікарні?
Якщо у вас заболіло горло чи побігли соплі, вам – до сімейного лікаря, терапевта чи фельдшера ФАПу. Саме вони мають лікувати від більшості хвороб. Однак, якщо сімейний лікар буде невпевнений у діагнозі, направить на огляд вузькопрофільним спеціалістом або на діагностику до поліклініки ЦРЛ чи госпітального округу. Приблизно так зараз і відбувається.
ХочаМіністерство охорони здоров’я ще не затвердило перелік медичних заходів з надання вторинної медичної допомоги, що мають забезпечуватися лікарнями інтенсивного лікування другого рівня. Тож не відомо, за яким критерієм «тяжкості» ділитимуть хворих між собою наша ЦРЛ та центр госпітального округу.
Уже сьогодні проектом держбюджету передбачено фінансування медичних потреб лише на 47%. Таким чином держава змушує вдаватися до оптимізації мережі медичних закладів та скорочення ліжкового фонду. Приміром, за кілька років через фінансову недоцільність утримання можуть залишити хірургічні відділення тільки в центрах медичних округів. Тоді з апендицитом доведеться трястися аж до Прилук. Правда, до того часу можуть з’явитися якісні дороги, які вже сьогодні будуються. Але є ще одне відкрите питання: хто везтиме пацієнта до сусіднього району?

Як реформа проходить у районі?
У районі ще 2014 року створений центр первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД). У його підпорядкування увійшли лікарські амбулаторії та ФАПи. У зв’язку з утворенням Парафіївської об’єднаної громади з 1 червня Парафіївська, Іваницька лікарські амбулаторії, ФАПи та фельдшерські пункти Южного, Петрушівки, Купини та Загону увійшли до Парафіївського ЦПМСД. На базі поліклініки шляхом реорганізації утворилася «Ічнянська міська лікарська амбулаторія загальної практики сімейної медицини» та «Поліклінічне відділення». Сьогодні реформа медицини в районі перебуває на етапі оптимізації кількості лікарняних ліжок.
– У середньому по Україні на кожні 10 тисяч населення припадає 72,35 лікарняні ліжка, – розповідає головний лікар ЦРЛ Дмитро Івасюк, – на Чернігівщині ця цифра становить 99,59. Зараз у районній лікарні 211 ліжок, що становить 67 на 10 тисяч населення, але реформа вимагає зменшення щонайменше до 60. Та навіть такої кількості ліжок цілком достатньо для стаціонарного лікування.
Свого часу ми розмістили ліжка відділень ЦРЛ у Парафіївці та Іваниці. Також там були хоспісні ліжка ЦРЛ. З 1 грудня ці відділення переводимо у ЦРЛ. Це робимо з метою надання якісніших медичних послуг, адже у Парафіївці та Іваниці немає фізіотерапії, лабораторії, виписного центру, інструментального та рентгенологічного обстеження, реанімації. Щодо персоналу цих лікарень, то він буде працевлаштований у відділеннях ЦРЛ. В Іваниці та Парафіївці працюватиме стаціонар на дому і денний стаціонар.
Андрій Грудницький

Передбачається три рівні надання стаціонарної допомоги: лікарні інтенсивного лікування першого рівня, регіональні лікарні інтенсивного лікування другого рівня (у обраних географічних центрах регіональних округів) та обласні лікувально-діагностичні центри.
Після реформи близько 80% медичних послуг надаватимуться на рівні первинної допомоги: центрами первинної медико-санітарної допомоги, сімейними лікарями, в амбулаторіях та ФАПах. Таким чином сподіваються, що до лікарняного стаціонару людина потраплятиме значно рідше. Діятимуть денні стаціонари та амбулаторне лікування вдома.
Також з’являться міжрайонні акушерські відділення та спеціалізовані кардіологічні центри, зокремау Ніжині та Прилуках.


Про реформу:
в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун

Забезпечення доступності послуг, здешевлення цін на ліки, гідна зарплата медичних працівників. Ці три фактори, які можуть якісно покращити медицину, озвучила, перебуваючи у Чернігові, в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.
Реформи в системі охорони здоров’я розраховані на три роки. Гроші ітимуть за пацієнтом, що зекономить бюджетні кошти і призведе до оптимізації мережі медичних закладів.
Однак в. о. міністра наголошує, що мова йде не про закриття закладів, а про їх перепрофілювання. Тобто на наявних медичних базах відкриватимуть реабілітаційні, діагностичні центри, хоспіси, центри паліативної допомоги тощо.
Медицина, вважає Уляна Супрун, насамперед має вчасно попереджати хвороби, що, зокрема, дозволить економити бюджетні кошти і витрати самих пацієнтів.
Адже сьогодні понад 90% людей бояться потрапити у фінансову скруту у разі хвороби. Тож Міністерство разом із профільним комітетом Верховної Ради напрацьовують нову політику щодо лікарських засобів, яка б урегулювала ціни на медпрепарати.

Голова облдержадміністрації Валерій Куліч
На вкрай назрілій необхідності розділити медичні і соціальні послуги наголошував і голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч під час зустрічі з районними ЗМІ. Уже не перший рік у лікарнях практикується проживання літніх людей, особливо взимку. Оскільки така соціальна послуга справді потрібна, її можна легально надавати створивши на базі реорганізованої лікарні соціальний центр і працевлаштувавши таким чином медперсонал. Це дозволить розвантажити медичну субвенцію, яка має спрямовуватися на підвищення якості саме медичних послуг, а не соціальних, підкреслив Валерій Куліч.
Гостро стоїть у медичних закладах області й проблема з кадрами: забезпеченість лікарями становить трохи більше 60%. Щоб лікар мав бажання працювати в тому чи іншому місті, його треба забезпечити житлом. А для цього, зазначив голова ОДА, потрібна як мінімум ініціатива з місць, хоча б проект на житло.
Переглядів: 600 | Додав: lora | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук