"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Жовтень » 16 » Цього року вже виявлено чотири випадки хвороби
14:15
Цього року вже виявлено чотири випадки хвороби
Рак молочної залози посідає перше місце в структурі онкологічних захворювань жіночого населення України та більшості економічно розвинутих країн світу. Найбільше хворіють жінки репродуктивного та працездатного віку.
За 2014 рік лише на Ічнянщині виявлено вісім випадків раку молочної залози, з них 50% – занедбані форми захворювання, на пізній стадії, що надає набагато гірший прогноз для повного видужування. Цього річ, за дев’ять місяців, вже виявлено чотири випадки, один із яких – теж на пізній стадії. Жінки відмічали ущільнення в молочних залозах, але своєчасно не зверталися за меддопомогою. Слід пам’ятати, що рак грудної залози може бути і у чоловіків, щоправда, рідше, ніж у жінок.
Головним у боротьбі проти хвороби залишається її раннє виявлення, що поліпшує результати лікування і виживання пацієнтів. На ранніх стадіях рак протікає безсимптомно або дуже слабо себе проявляє. Тому кожна жінка повинна щомісячно самообстежувати молочні залози на наявність в них будь-яких змін: розміру, форми або контуру, появи ущільнень, змін чи почервоніння шкірних покривів або соска (брижі, зморшкувата шкіра, лущення або запалення), збільшення лімфатичних вузлів.
Жінкам віком від 18 років потрібно щороку проходити обстеження у мамолога, а сорокарічним і старшим – ще й профілактичне обстеження. До речі, минулого року в Україні при профілактичних оглядах виявлено 80% випадків раку молочної залози серед жіночого населення, у районі – 50%. На жаль, жінки надто пізно звертаються до лікарів, тому в Україні понад 30% захворювань на рак молочної залози діагностуються на пізніх етапах – третій або навіть четвертій стадіях. Саме профілактика та рання діагностика дозволяють максимально ефективно провести лікування та уникнути інвалідизації. Кожна жінка повинна пам’ятати, що своєчасно виявлена та пролікована патологія молочних залоз, в тому числі і передракові захворювання є запорукою її подальшого здоров’я та благополуччя. А це зробити зовсім просто.
Для покращення якості онкопрофоглядів у КЛПЗ «Ічнянська ЦРЛ» створено чоловічий та жіночий оглядові кабінети. При найменшій підозрі на патологію молочних залоз, жінка направляється на дообстеження до онколога. Кожна людина повинна чітко усвідомити, що рак – це не вирок, рання його діагностика та своєчасне лікування дозволяють продовжити повноцінне життя.

Валентина Іванченко, лікар-онколог
Переглядів: 459 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук