"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Червень » 5 » Ціна Перемоги: підлягає уточненню
11:50
Ціна Перемоги: підлягає уточненню
У газеті «Трудова слава» від 9 травня було опубліковано фрагменти матеріалів Українського інституту національної пам’яті «Ціна Перемоги: від 8 до 10 мільйонів життів українців». Оскільки мова йде про нове переосмислення історії Другої світової війни на території України, вважаю, історикам необхідно провести нове дослідження щодо кількості жертв.
Кількість загиблих 8-10 мільйонів була підрахована вже наприкінці ХХ століття. З того часу нічого не змінювалось у складній проблемі встановлення ціни перемоги у травні 1945 року.
Тож потрібно провести велику дослідницьку роботу, щоб уточнити дані за всіма опублікованими Книгами Пам’яті, за узагальненим банком даних «Меморіал» у мережі Інтернет, а також у Центральному архіві Міністерства оборони РФ, що в м. Подольську, врахувати списки, опубліковані в додаткових томах на початку ХХІ століття. Підраховувати слід кількість і загиблих, і тих солдатів та офіцерів, партизанів та підпільників, які пропали безвісти, помер від ран чи у полоні.
Доцільно підготувати офіційні запити і направити окремих дослідників для роботи в читальних залах воєнних архівів США, Великобританії, Канади, Франції, для опрацювання документів з’єднань і частин, де воювали й загинули українці. Це стосується і документальних фондів про Рух Опору на території Італії, Югославії, Франції та Голландії. Всі зібрані дані про загиблих опублікувати окремими томами в Україні.
Належить уточнити кількість цивільного населення, яке загинуло в різних областях України, на основі актів державних надзвичайних комісій, які працювали в 1943-1945 роках, з урахуванням додаткових досліджень останніх років, а також кількість військовополонених і цивільних осіб у таборах на території України.
Микола Геєць, дослідник
Переглядів: 424 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук