"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2017 » Лютий » 17 » Чума свиней у Бобровицькому районі
14:52
Чума свиней у Бобровицькому районі
Африканська чума знову повернулася на Чернігівщину. Цього разу спалах хвороби зафіксовано у ТОВ «Світанок» Бобровицького району. Там утримувалося майже 400 голів худоби.
Як розповів в. о. начальника управління Держпродспоживслужби Сергій Мироненко, чума в Україні набирає все більших масштабів. У минулому році було зафіксовано 91 випадок АЧС, а з початку цього року вже 34. У нашій області на цей час це перший випадок. Але може так статися, що, ймовірно, не останній. Тож чи омине зараза наш район залежатиме тільки від суворого дотримання правил утримання свиней як у сільгосппідприємствах, так і у приватних господарствах.
Як відбувається зараження свиней? За словами Сергія Мироненка, найчастіше – шляхом безпосереднього контакту(від свині до свині). Але захворіти тварина може й опосередковано: через грунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, стічні води, транспортні засоби, бродячих тварин, птахів, комах та обслуговуючий персонал; при згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.
Отже, практично кожне господарство знаходиться у зоні ризику. Щоб мінімізувати небезпеку, за словами спеціаліста, слід дотримуватися хоча б елементарних правил безпеки: згодовувати свиням лише термічно оброблений корм; виключити з харчування свиней помиї та інші харчові відходи; не купувати свиней та свинину без відповідних документів та сертифікатів. Зовсім незайвим буде обмежити відвідування обійстя сторонніми особами. Бажано також мати окремий одяг та взуття під час обслуговування свиней. Сарай необхідно тримати у чистоті і, за можливості, проводити регулярну дезінфекцію. А ще важливо знати, що не можуть утримувати в приватному господарстві свиней мисливці. Бо найчастіше африканська чума свиней поширюється саме дикими кабанами.
Андрій Грудницький
Переглядів: 403 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук