"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Квітень » 26 » Чорнобиль – наш нестримний біль
13:37
Чорнобиль – наш нестримний біль
Три десятиліття минуло від аварії на Чорнобильській АЕС – однієї з наймаштабніших техногенних катастроф в історії людства. Завдяки подвигу ліквідаторів, ціною їхнього життя і здоров’я вдалося врятувати Україну від надзвичайно згубних наслідків.
Ічнянщина з перших днів разом з чотирьохмільйонною армією ліквідаторів з усіх регіонів України виборювала право на життя нашого народу на рідній святій землі. Вже 27 квітня 1986 року вийшов на боротьбу з ядерною стихією інженер ЧАЕС ічнянець-прип’ятчанин Олександр Кирієнко. У цей же день над «кратером» 4-го енергоблоку «завис» гелікоптер нашого земляка, полковника Юрія Борща. Бортові прибори зафіксували понад 1000 рентгенів у радіаційному стовпі, що викидалися в атмосферу безпосередньо над зруйнованим реактором. 29-30 квітня водії «КамАЗів» Ічнянської райсільгосптехніки Микола Черненко, Олександр Федоров, Анатолій Чаленко, Олексій Шевченко разом з іншими ліквідаторами вивозили населення Прип’яті, Чорнобиля та сіл 30-кілометрової зони на безпечні, «чисті», території України.
На ліквідацію наслідків Чорнобильської катастрофи до пожежного й ремонтного батальйонів 4-го та 6-го травня були призвані десятки патріотів нашого козацького краю. І, хоча вже у вересні 86-го був побудований об’єкт «Укриття», мобілізовані з Ічнянщини ліквідатори працювали у 30-кілометровій зоні ЧАЕС аж до 1990 року аби зупинити розповсюдження смертоносних іонізуючих радіоактивних речовин. Більшості ліквідаторів-земляків вже немає в живих. Залишилися вдови, діти, внуки…
Вічна пам’ять вам, наші побратими. А всім ліквідаторам, потерпілому населенню (евакуйованим, переселенцям, дітям Чорнобиля та ін.) – многії Літа, здоров’я, щасливих років життя!

Шановні ліквідатори, мешканці міста та району!
26 квітня запрошуємо вас на заходи зі вшанування героїв Чорнобиля:

10.00 – покладання квітів та мітинг-реквієм «Дзвони Чорнобиля» біля пам’ятного знака «Жертвам Чорнобильської катастрофи». У Свято-Преображенському храмі – молитва за чорнобильців, за Україну.
11.00 – у районному будинку культури театралізоване дійство «Пам’ятаймо, не забудемо, єднаємось!», перегляд відеофільму «Трагедія. Подвиг. Наказано жити!» (режисер Микола Смілик).
Віктор Кичай,
голова районної спілки «Чорнобиль»
Переглядів: 417 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук