"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Січень » 27 » Чого чекати споживачам газу
09:48
Чого чекати споживачам газу
Ми вже пережили два місяці зими – і стало якось спокійніше: більша частина опалювального сезону вже позаду, про дефіцит газу політики майже не згадують, у домівках тепло. От тільки розслабитися в теплій хаті не доведеться, адже судячи з усього для споживачів газу цього року розпочнеться епоха перемін.
Зокрема Ічнянське управління газопостачання та газифікації з цього року реорганізоване, що підтвердили у прес-службі ПАТ «Чернігівгаз». Як це позначиться на стосунках між організацією і споживачами, поки не уточнюють, триває підготовча робота.
Нововведення скоріш за все чекає на споживачів у формі розрахунків за газ. Мешканці Чернігова вже давно сплачують за газ по квитанціях, які надходять поштою, райони ж поки що користуються традиційними розрахунковими книжками. Однак із впровадженням нової клієнтської програми розрахунки за квитанціями можуть прийти й до наших осель.
Отож, якщо вам прийде платіжка за газ, не дивуйтесь, як і зазначеній у ній сумі до сплати. Справа в тому, що квитанція міститиме прогнозний платіж – це коли до спожитої кількості газу станом на дату зняття показників лічильника додається прогнозоване використання газу до кінця місяця.
Величину нарахування визначають усереднено, спираючись на дані контрольної групи споживачів з таким самим газовим обладнанням і характеристиками, в чиїх домівках щомісяця в один і той же день знімаються контрольні показники.
Звичайно, виникатимуть ситуації, коли прогнозне нарахування не збігатиметься з реальними цифрами – як у більшу, так і в меншу сторону. Але облгаз, отримавши реальні куби, прогнозні відкоригує з відповідним перерахунком.
Слід зауважити, що ПАТ «Чернігівгаз» не примушуватиме клієнтів сплачувати саме ту суму нарахувань, яка зазначена в рахунку за повний календарний місяць. Розрахунки за газ можна буде проводити не лише за квитанцією, а й за розрахунковими книжками. У квитанції також можна вписувати власну суму до сплати відповідно до реальної кількості кубів.
Та головним цьогорічним нововведенням для споживачів газу стане підвищення тарифів на блакитне паливо. Відповідне рішення прийнято на державному рівні. Зокрема, у перехідних положеннях до Закону України «Про державний бюджет на 2015 рік», опублікованому в офіційному виданні «Голос України», йдеться про перегляд ціни на газ для споживачів у бік зростання вже в першому кварталі 2015 року з метою зменшення дефіциту ПАТ «НАК «Нафтогаз України».
За даними уряду, в 2014 році дефіцит компанії склав 110 млрд. грн. Тому, за словами прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, Кабмін має намір прискорити перехід тарифів на газ для населення до ринкового рівня, внісши зміни до графіка зростання вартості енергоресурсів у чотири рази до 2017 року.
Згідно з минулорічним квітневим меморандумом України та МВФ, планувалося підвищити тарифи на газ і тепло для кінцевих споживачів на 40% з травня 2015 року та ще на 20% у 2016 і 2017 роках. Однак тоді йшлося про курс гривні на рівні 10,5 грн. за долар, тоді як сьогодні він перевалив за 16.
Щоправда, скільки реально коштує газ і від якої суми будуть відштовхуватись можновладці при перерахунках, залишається незрозумілим. Адже, за даними видання gazeta.ua, за кордоном ми купуємо 56% газу, а решта – 44% видобуваємо в себе. При цьому 82% видобутку здійснюється державними компаніями і його з надлишком вистачає для забезпечення населення вітчизняним паливом за прийнятною ціною.
Чимало політологів та економістів також звертають увагу на непрозорість діяльності НАК «Нафтогаз», на існування корупційних схем, які так і не були зруйновані впродовж пореволюційного року. Тож формування ціни варто було б розпочати з наведення порядку саме в компанії-монополісті.
Андрій ГРУДНИЦЬКИЙ
Переглядів: 484 | Додав: 12345 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук