"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2018 » Лютий » 15 » Чиновниця МОЗ вважає, що сім’я Дмитрика Поковби спроможна заплатити 227 тисяч євро за операцію в іспанській клініці
15:43
Чиновниця МОЗ вважає, що сім’я Дмитрика Поковби спроможна заплатити 227 тисяч євро за операцію в іспанській клініці

П’ять місяців тому у клініці Барселони чотирирічному Дмитрику Поковбі з Іваниці трансплантували кістковий мозок. Іспанські лікарі прооперували дитину в борг, під гарантію українського Міністерства охорони здоров’я про повну компенсацію вартості лікування. Та після проведеної операції МОЗ несподівано відмовилося від своїх гарантій.
Лікарняні палати замінили Дмитрику рідні стіни домівки з листопада 2016 року. Він проходив лікування в Чернігівській обласній дитячій лікарні, потім – у відділенні інтенсивної хіміотерапії онкогематології ОХМАТДИТу. Лікарі поставили діагноз: набута апластична анемія, надважка форма, резистентна до імуносупресивної терапії.
Страшно уявити, через що пройшла дитина за весь цей час. Та на кінець травня лікування не дало позитивних результатів. Тож єдиним шансом на життя була операція з пересадки кісткового мозку від неродинного донора за кордоном. До речі, донором для тяжкохворого Дмитрика стала іспанка. Але хто вона, рідні зможуть дізнатися тільки через п’ять років.
Оплату тільки гарантували
– У липні 2017 року ми стали на чергу у МОЗ України на оплату лікування за кордоном, – розповідає мама хлопчика Людмила Поковба-Павленко. – Оскільки стан дитини був критичним, були змушені терміново летіти в клініку Sant Joan de Deu міста Барселона. Її керівництво погодилося взяти нас на лікування в борг за умови, що оплата надійде згідно з черговістю. Весь цей час велася переписка між керівництвом клініки та МОЗ щодо витрат на лікування Дмитрика.
21 грудня 2017 року члени комісії МОЗ з питань направлення на лікування за кордон прийняли рішення про надання коштів на сплату нашого лікування вартістю 227 тисяч 484,70 євро. Та радник міністра охорони здоров’я Уляни Супрун Олена Коломійчук, яка співпрацює з Фондом «Таблеточки», не надає згоди на підписання наказу. І стверджує, що ми в змозі самостійно зібрати ці кошти, що не потребуємо допомоги від держави. Хоча це не так. Ми зібрали близько 16 тисяч євро, які йдуть на проживання та харчування в Іспанії. А Дмитрику ще необхідне лікування. Ми не дочекалися відповіді з Польщі, яку нам також запропонували «Таблеточки», бо в нас було зовсім мало часу. Знайшли донора – і поїхали в Іспанію.
Звертаюся до всіх, хто може допомогти у боротьбі за справедливість. Потрібен розголос цієї справи, щоб не було як раніше: під впливом «Таблеточок» МОЗ проплачувало підопічних фонду. Ми потребуємо підтримки та фінансової допомоги, щоб подолати ці тяжкі часи. Щодня я дякую Богові за те, що ми опинилися в такій клініці, де від нас не відмовляються і прагнуть підняти на ноги мого сина. Не зважаючи на те, що оплата від МОЗ так і не надійшла. Сподіваємося, нам нададуть офіційну відповідь, чому призупинили перегляд нашої справи та чому не підписаний наказ про оплату інвойсу за лікування у госпіталі.
Клініка раптом стала «сумнівною»
Наразі Дмитрик проходить реабілітаційний курс лікування, щонайменше це триватиме близько дев’яти місяців. Зібрані кошти сім’я витратила на його лікування в Україні та тривале проживання в Іспанії. Нині винаймають квартиру, бо проживання у госпіталі дорожче.
За словами тата дитини Івана, на сьогодні офіційної відповіді з Міністерства охорони здоров’я на його заяву щодо затримки оплати лікування не надійшло. Від волонтерів рідні дізналися, що МОЗ перерахувало кошти вже тим, хто був у черзі після Дмитрика.
Що робити в цій ситуації батькам і хто тепер оплачуватиме рахунок іспанській клініці? За допомогою сім’я Поковби звернулася до трьох нардепів, але на сьогодні відповідь надійшла лише від Валерія Давиденка, який надіслав депутатське звернення до Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана.
До речі, на сайті Міністерства охорони здоров’я відомство поширило інформацію, що вказана іспанська клініка нібито фігурує у двох кримінальних провадженнях і є підозри, що вона вдвічі завищила вартість лікування двох маленьких українських пацієнтів порівняно з такими ж послугами для дітей з інших країн. Але ж сума лікування була відома заздалегідь.
Тож не зрозуміло, чому міністерство видало гарантійного листа «сумнівній» клініці і в кінці грудня прийняло рішення про повну компенсацію лікування дітей за кордоном. Чому відразу не порадило батькам обрати інший заклад?

SOS на захист онкохворих дітей!
Заручниками такої ж ситуації виявилася і сім’я півторарічного Давида Інденка з Полтавщини. Хлопчику пересадили кістковий мозок у цій же клініці теж у борг.
Нині в Іспанії обом родинам допомагають представники благочинних організацій, які збирали кошти на лікування дітей за кордоном. Зокрема, представник громадської спілки українців в Іспанії Люба Гоба на своїй сторінці у Facebook пише: «Шановна українська громадо м. Барселони та її провінції, звертаюсь до вас допомогти нашим українським сім’ям, діти яких проходять реабілітаційний курс лікування на невизначений термін у hospital Sant Joan de Deu. Дітям було зроблено операцію, але Міністерство охорони здоров’я України призупинило їм оплату. Листа від нашої громади з підписами було відправлено особисто на сайт міністру пані Уляні Супрун 4 лютого 2018 року. Але ми не можемо залишатись байдужими до наших земляків, які залишились наодинці зі своїми проблемами. Допомога може бути молитвою, добрим словом, продуктами, подаруночками, грошима».

Реквізити для допомоги:
ПриватБанк – 5457 0822 3257 8935
Райффайзен Банк Аваль
Ідентифікаційний код отримувача 3179702226
Рахунок 2625 224 6631
МФО 322904 призначення: поповнення КР № 11 88 56 70 00 Поковба-Павленко Людмила Миколаївна
Viber / WhatsApp +38 097 947 88 43, Іспанія +34 632 516 824

Дмитрик з мамою в клініці Sant Joan de Deu в Іспанії
Наталія ЄПІФАНОВИЧ
Фото Людмили Поковби-Павленко
Переглядів: 2257 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук