"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Грудень » 23 » Чим більше гуляємо на свіжому повітрі, тим менше хворіємо
13:30
Чим більше гуляємо на свіжому повітрі, тим менше хворіємо

В Україні запроваджують нові стандарти лікування грипу та застуди. Тепер дітям не рекомендовано пити пігулки. Замість ліків під час застуди фахівці радять пити багато води, провітрювати кімнату та використовувати жарознижувальні препарати. Знизити ймовірність зараження грипом допоможуть правильне харчування та фізична активність. А прогулянки на свіжому повітрі ще й зміцнять імунітет.

Не шкодувати гроші на лікування дитини – девіз більшості батьків під час сезонних захворювань. І це неабияке випробування і для сімейного гаманця, і для самих малюків, яких буквально загодовують медикаментами.
У МОЗ наголошують, що більшість препаратів, якими лікують дітей від грипу та ГРВІ, не ефективні. Типовими симптомами під час застуди є температура та кашель. Зазвичай у цьому разі дітям дають противірусний препарат та сироп від кашлю. Але Міністерство охорони здоров’я поширило документ, яким застерігає лікарів призначати хворим антибіотики, противірусні препарати та сиропи від кашлю. У цьому ж переліку опинилися й рослинні препарати та вітаміни.
Сиропи від кашлю, які полегшують життя дорослим, маленьким пацієнтам можуть навіть нашкодити, вітаміни – на перебіг захворювання не впливають, антибіотики варто застосовувати лише тоді, коли є бактеріальна інфекція: на вірус вони не діють.
Замість ліків тепер радять рясне пиття, провітрювати кімнату та використовувати жарознижувальні препарати, якщо у хворого висока температура. Інші ліки можна призначати пацієнтам лише у разі ускладнень.
Такі стандарти лікування грипу та ГРВІ існують у більшості європейських країн, а також в Австралії, Японії та США. Більшість медикаментів там можна купити лише за рецептом лікаря. Міністерство охорони здоров’я обіцяє контролювати, чи працюватимуть нові рекомендації в Україні.
Педіатр Ічнянської ЦРЛ Людмила Юзефович проти нових стандартів:
– Ми, практичні лікарі, обурені такими рекомендаціями. Антибіотики, противірусні, відхаркувальні препарати треба призначати обов’язково. І це не тільки моя думка, а й колег. Щоб не застудитися, треба більше гуляти на свіжому повітрі, провітрювати приміщення 5-6 разів на день по 15 хв., у раціон харчування ввести обов’язково часник і цибулю, а також фрукти і овочі, носити захисні маски і хворим і тим, хто здоровий, часто мити руки теплою водою з милом. А головне – уникати колективів, де є хворі діти. У школах до цього часу не ввели карантин і ланцюг вірусних інфекцій не був перерваний. Треба було 7-10 днів тому запровадити карантин. Сьогодні (розмова була 22 грудня – авт.), станом на одинадцяту годину ранку, у дитяче відділення вже поступило сім чоловік. Є діти, які у важкому стані. Відділення переповнене: нині на 45 дітей 25 ліжок.
Педіатр нагадала батькам, щоб не займалися самолікуванням. Консультація лікаря є обов’язковою.


Народні поради ічнянського знахаря Василя Ляшенка
При перших ознаках застуди, коли відчули неприємне першіння в горлі, проковтніть 1 ч. л. спиртової настойки прополісу. Але важливо ложку з настойкою просунути у глиб рота, аж до гланд, щоб не дати розчинитися в слині, а потім вже ковтати. Настойку вживати два-три рази на день. Прополіс дуже добре справляється із запальними процесами в горлі і швидко їх усуває.
При запаленні легенів на ніч розігрійте ложку меду (щоб розтанув), додайте щіпку солі. Суміш розмішайте, натріть нею підошву ніг, одягніть целофанові пакети і теплі шкарпетки. Потім цією сумішшю гарно розітріть груди та спину в області лопаток. Накладіть пергамент, перемотайте тіло шерстяною хусткою та одягніть білизну. За ніч від такого компресу білизна стане мокрою, тому її треба кожні 1,5 -2 години змінювати на суху. Запалення пройде за ніч.

Хто – на канікули, а хто – на карантин
У школярів району з 26 грудня до 15 січня – канікули. У зв’язку з підвищенням захворюваності та з метою попередження виникнення грипу й ГРВІ серед учнів таке розпорядженням підписав голова РДА.
У Парафіївській об’єднаній територіальній громаді – карантин у Южненський та Парафіївській школах. Він триватиме з 20 до 27 грудня. У цих навчальних закладах зафіксовано високий відсоток хворих на застуду дітей. Зокрема у Парафіївці у понеділок навчалося 52 учня із 222, у Южному – 35 із 91.

Підготувала Світлана Цюпка
Фото Андрія Грудницького
Переглядів: 389 | Додав: lora | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук