"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2018 » Листопад » 22 » Чи вплине реформа на якість медичних послуг на місцях?
12:53
Чи вплине реформа на якість медичних послуг на місцях?

Один пенсіонер вирішив у стоматолога поставити протези. Бо уже геть не було чим їсти. Лікар поліклініки порахував і озвучив суму: дві тисячі гривень. У приватній клініці за цю процедуру треба було заплатити дві тисячі чотириста. Для сім’ї пенсіонерів чотириста гривень – неабиякі кошти, чоловік вернувся у стоматполіклініку лікарні. За місяць протези йому зробили, але заплатив він за нові зуби уже три тисячі. На чому саме стоматолог наварив тисячу, пенсіонер так і не зрозумів.
Якщо й після реформи медична галузь працюватиме ось так, навряд чи матимемо безкоштовні аналізи та екстрену допомогу, і решту обіцяних принад вітчизняної медицини. Бо вже й зараз зауважують: безплатно, але за наявності фінансування.
Поки пацієнти цього ще не помічають, але медична реформа таки здійснюється. Зокрема, Парафіївський центр первинної медико-санітарної допомоги, за словами його директора Валентина Бурча, готовий до запуску з наступного року електронного документообігу, ведення електронних медичних карток та видачі електронних лікарняних.
1 жовтня ЦПМСД громади вже уклав договір з Національною службою здоров’я. Результат – зарплата лікарів збільшилася з 5-7 до 9 тисяч гривень. А при достатній кількості підписаних угод вона сягне 18 тисяч. Але як вплине реформа на якість та кількість медичних послуг на місцях, точної відповіді поки що ніхто не дає.

На тему реформування медицини журналісти нещодавно спілкувалися із представниками МОЗ України. За їх словами, одне із завдань реформи – вивести медицину із планової економіки в ринкову. Що це значить для нас, теперішніх та майбутніх пацієнтів?
Фінансування лікарень
За словами речника Міністерства охорони здоров’я Олександра Ябчанки, держава переходить до закупівлі конкретних послуг у медичних закладів, а не їх фінансування з розрахунку на умовну кількість жителів. Посередником між державою та лікарем стане пацієнт. Саме через нього до медиків підуть державні кошти після укладання декларації.
Безплатна «первинка» – лише в межах наявних коштів
Безплатними для пацієнта на початку реформування заплановані лише послуги первинної ланки. Але тільки в межах державного фінансування медичної галузі. На що не вистачить бюджетних коштів – доведеться заплатити самому. Однак, за словами речника, для своїх жителів громада може профінансувати розширений перелік послуг. Вона ж повинна подбати і про заохочення лікарів житлом, забезпечити доступ пацієнтів до медзакладу із найвіддаленішого села.
Вузькопрофільні спеціалісти фінансуватимуться, як і раніше. Перехід від традиційного утримання медустанов має завершитися до кінця 2019 року.
Крім того, як пояснив речник міністерства, упродовж двох наступних років буде визначена середня вартість послуг. Більшість із них оплачуватиме держава. Гарантуватиме безоплатну первинну та екстрену допомоги, ведення вагітності і пологи, паліативну медичну допомогу, дитячу та невідкладну стоматологію, основні лабораторні дослідження, УЗД (крім МРТ), рентген. А от за масаж, електрофорез, інгаляції та інші схожі процедури доведеться платити самотужки.
Оптимізація мережі
У рамках медичної реформи, очевидно, пройде й оптимізація медичної мережі. Адже, як сказано вище, гроші за роботу отримають лише ті заклади, в які йдуть лікуватися люди. Зовсім, як із роботою магазину: якщо в ньому не купують товар, то власник його закриває. І байдуже, що найближчий магазин – за десяток кілометрів. Тож якщо в процесі розрахунків виявиться, що послугами котроїсь із амбулаторій, лікарні чи медика користуються неохоче, то їм доведеться припинити свою роботу через елементарну відсутність заробітків.
Дозволять понад 2 тисячі пацієнтів
Більш радісну перспективу для пацієнтів озвучив заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк. За його словами, планується зняти обмеження для лікарів щодо набору не більше 2 тисяч пацієнтів. Однак тоді за кожного «понаднормового» пацієнта платитимуть менше. Адже при великому напливі пацієнтів просто падає якість надання послуг. А стимулювати фахівців їхати в глушину має громада: надати хороше житло, підйомні кошти та ін.
Крок до страхової медицини
Також було відмічено, що реформа є підготовкою до запровадження страхової медицини: має з'явитися інститут медичної послуги, запрацювати ринок послуг, на якому повинні конкурувати лікарні-підприємства, повинні бути відкриті двері для приватного сектора і працювати нормальна електронна система контролю за наданням послуг. Без цього страхування буде лише фейком.
Від паперового рецепту – до електронного
Тим часом на розширеній нараді, яка відбулася 16 листопада у Вінниці, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман презентував план медичної реформи на 2019 рік. Він передбачає, що у 2019 році сімейні лікарі отримають нові інструменти роботи: електронні медкарти, електронні рецепти, електронне направлення, електронний лікарняний.
З 1 липня 2019 року розпочнеться трансформація спеціалізованої амбулаторної допомоги. Це означає, що в наступному році нова модель фінансування почне працювати в поліклініках. Національна служба здоров’я почне оплачувати медичним закладам послуги спеціалістів, аналізи та широкий спектр діагностики.
Програма «Доступні ліки» в 2019 році продовжує бути пріоритетом уряду. В наступному році українці й надалі отримуватимуть ліки від серцево-судинних захворювань, діабету другого типу та бронхіальної астми безоплатно або з незначною доплатою. На це у проекті бюджету уряд передбачив 1 млрд. грн.

Особисті враження

Побував у МОЗ. Трішки шокований. Не завадило б там ремонт зробити. На першому поверсі – дерев’яне вікно, крізь щілини відчувається протяг. Правда, на другому поверсі – вікна пластикові. Але дуже засмутила вбиральня. У кабінці – як у привокзальному туалеті: ніби й чистенько, але все якесь затягане. Навіть вхідні двері до вбиральні так руками вичовгали, що картон з-під фарби видно. У залі, де проходила зустріч, – цікаві столи: зверху пристойна лакована фанера, а ніжки із профільної труби, ще й зварні шви не зачищені. Ну якщо міністерство не може зробити собі ремонти, то я навіть боюся думати, в якій прірві сидить вся медична галузь країни.
Андрій Грудницький
Переглядів: 780 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук