"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Червень » 24 » Чи продають підліткам в Ічні спиртне та цигарки?
13:54
Чи продають підліткам в Ічні спиртне та цигарки?
У той час, як своїм дітям батьки забороняють вживати алкоголь, палити цигарки, продавці торгових точок, які теж у більшості батьки, виходячи на роботу, забувають про це. І продають школярам і цигарки, і пиво, і навіть горілку.
За нашим проханням 14-річний хлопець з дозволу батьків пройшовся закладами торгівлі міста, щоб придбати заборонений товар.
Почали з центру. У першому магазині на прохання продати пляшку вина ввічливо відмовили. У двох наступних не продали пиво. Це почало вселяти надію, що не все так погано. Адже серед молоді побутує думка, що випивка і сигарети для них доступні в усіх наших магазинах.
Далі хлопець просив продати алкоголь «для батька». Навіть показував записку від нього. Та марно. Пішли без покупки. У деяких магазинах продавці легенду про батька й чути не хотіли, вимагали негайно залишити приміщення. В інших чемно пояснювали, щоб батько сам приходив.
Та була й така продавчиня, яка особисто відмовилася продавати пиво, зате підказала, де хлопець може його купити. За вказаною адресою Сашко без проблем купив навіть не пиво, а вино. У кіоску запросто придбав пачку сигарет, ще у чотирьох магазинах – дві пляшки вина та по пляшці горілки й пива.
Того вечора наш малолітній покупець обійшов сімнадцять закладів. Підсумки такі: у шістьох неповнолітньому хлопцеві без проблем продали тютюнові вироби та алкоголь.
Що прикметно, у жодному торговому закладі продавець не вимагав у неповнолітньої особи документів, щоб перевірити вік. Адже в Україні продаж алкогольних напоїв, зокрема й пива та слабоалкогольних напоїв і тютюнових виробів дозволяється з 18 років. А коридорами Верховної Ради десь блукає законопроект про підняття віку покупців до 21 року. Та й Національна комісія з питань захисту суспільної моралі давно вже пропонує ввести заборону на продаж алкоголю тим, кому ще немає 21 року.
У той же час, поки ми ходили «за випивкою» з майбутнім чоловіком і батьком, по країні у кіоски, маркети та ганделики цієї ж хвилини заходили інші такі ж малі покупці, але з реальною потребою випити чи покурити. І багатьом не відмовляли. Саме тому Україна за дитячим алкоголізмом знаходиться у світових лідерах.
Цього разу заклади, де порушили закон і мораль, ми поки що не називаємо. Сподіватимемося, наступного разу таких не виявиться.
А ось ті, хто 4 червня відмовився продати хлопцю спиртне: продавці ресторану «Ічень», магазинів «Смачний», «Оптовичок», «Рукавичка» та «Велика рукавичка», літнього кафе ТД «Браво», паті-бару «Зефір» та більярдної поруч, кіоску ФОП А. Франковської, кафе Ю. Млинця, кафе «Більярд». Нагадуємо, що за продаж неповнолітнім алкогольних, слабоалкогольних напоїв і тютюну підприємці сплачують штраф у розмірі 6800 грн. та позбавляються ліцензії на продаж алкогольних чи тютюнових виробів: залежно від того, яке порушення встановлене. Працівник, який безпосередньо продав заборонений товар підліткові, притягується до адміністративної відповідальності і також сплачує штраф від 500 до 1700 грн.
Тарас Бойко
Переглядів: 444 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук