"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2017 » Березень » 3 » Чи покращало життя ічнянців?
15:16
Чи покращало життя ічнянців?
Наприкінці минулого року уряд анонсував грандіозне підвищення мінімальної заробітної плати з 1600 до 3200 гривень – аж на 100%! Чи справді люди стали отримувати більше і як на це відреагував бізнес, для якого автоматично збільшилися податки?
Різні фахівці прогнозували, що підвищення мінімалки негативно вплине на економіку. Зокрема, страхали масовими звільненнями працівників, поголовним закриттям підприємців і т.і. А чи так сталося, як гадалося?
Принаймні у нашому районі через ріст мінімальної заробітної плати масового звільнення працівників не відбулося. Згідно з даними районного центру зайнятості, станом на 1 березня на обліку перебували 565 безробітних, рік тому їх було 563. Більшість із цих людей з початком весняно-польових робіт повернуться на свої робочі місця.
Неоднозначною виявилася ситуація і з масовим закриттям підприємців. Після 1 січня у районі закрилися 68 приватних підприємців. У податковій говорять, що закрилися переважно «сплячі» – ті, хто не здійснював діяльність.
Водночас зареєструвалися 49 нових. Такий ріст пояснюється дуже просто: роботодавці, щоб не платити найманим працівникам мінімальну зарплату 3200, змушують їх реєструватися підприємцями. У місяць на одного найманого працівника роботодавцю необхідно витратити 3904 грн. З них робітник отримає на руки чистими лише 2576 грн., решта 1328 грн. піде у вигляді податків до бюджету.
Якщо ж, наприклад, продавця оформити приватним підприємцем, то роботодавцю доведеться сплатити за нього щомісяця від 512 до 1344 грн. податків залежно від групи оподаткування та місця торгівлі. Але зарплату (відсоток від виручки) можна давати нижче мінімальної. А ще на роботу беруть охочіше пенсіонерів і оформляють їх підприємцями. Роботодавці сплачують за них лише 160 грн. єдиного податку і не платять єдиний соціальний внесок до пенсійного фонду.
Завдяки такій схемі досягається економія на фонді заробітної плати роботодавця. От тільки працівникам від того зиску ніякого: мало того що залишаються без підвищення зарплати, так ще і втрачають соціальні гарантії як то відпустка та оплачуваний лікарняний.
Згідно ж з даними обласного управління статистики 2016 року на підприємствах, в організаціях та установах Ічнянського району (з кількістю найманих працівників 10 осіб і більше) були зайняті в середньому 5,8 тис. жителів. Ще в минулому році їхня середньомісячна заробітна плата становила 3689 грн. Це більше ніж сьогоднішня мінімалка, але все ж менше від середньої зарплати по області на 313 грн.
Цікаво, що після підняття мінімальної платні єдиний соціальний внесок, збільшився лише на 12%. Можна припустити, що настільки ж у районі зросла і середня заробітна плата. Також 12% у минулому році склала і інфляція. Тож виходить, що сьогоднішнє підвищення лише перекрило торішню інфляцію.
Андрій Грудницький
Переглядів: 439 | Додав: lora | Рейтинг: 3.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук