"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Травень » 29 » Чи перезимуємо на дровах?
14:41
Чи перезимуємо на дровах?
Подорожчання традиційних джерел енергії змушує шукати альтернативні види опалення. Про використання енергії сонця, вітру чи води говорити ще зарано: для цього потрібні високовартісні інноваційні технології і державні програми. Тож поговоримо про, здається, найдоступніший вид палива – дрова.
За інформацією прес-служби «Чернігівгаз», упродовж першого кварталу обсяги газу, доставленого усім категоріям споживачів, скоротилися на 16,3% порівняно з аналогічним періодом минулого року: транспортовано 268,6 млн. куб. м газу, що на 52,2 млн. кубів менше, ніж торік. Найбільше газу зекономила промисловість та релігійні організації – майже 26% та 29% відповідно. Бюджетники спожили голубого палива менше на 20,7%, побутові споживачі – майже на 16,5%, тепловики – на 12,6%.
Про що говорять цифри?
Із жовтня до кінця квітня куб газу для населення, за зимовим тарифом, коштує 3,6 грн. при споживанні до 200 кубів. Наприклад, для опалення будинку площею 80 кв. м треба спожити близько 2000 кубів газу. Отож газу піде приблизно 1400 кубів на 5040 грн. та ще 600 кубів – на 4320, що в сумі складе 9360 грн.
Зважаючи на ріст тарифів користувачі газу почали переходити на дров’яне опалення , що вже вочевидь відобразилося на заготівлі деревини. Торік держлісгоспи області нарощували обсяги заготівлі та переробки деревини. Було заготовлено деревини від усіх видів рубок 1 млн. 5 тис. куб. м, що на 86 тисяч більше ніж 2013 року.
Нині дрова коштують від 1800 (сосна) до 3000 (дуб) грн. – якщо їх привезти ЗІЛом, у який уміщається близько п’яти кубів рубанців. Отож в середньому п’ять кубів дров коштують 2400 грн. Виходячи із того, що куб дров заміняє близько 200 кубів газу, опалюючи оселю дровами, господар економить понад 4000 грн.
Однак перехід на дров’яне опалення для користувачів газу – не дешеве задоволення. Якісний новий дров’яний котел коштує близько семи тисяч гривень, саморобний – від трьох. Більше тисячі гривень потрібно витратити на його установку. А ще таке опалення в рази складніше, ніж газове: дрова треба заготовляти і постійно підкидати в котел, ще й щомісяця робити чистку і котла, і димоходу.
Є й інша проблема – забезпечення всіх бажаючих паливом у достатній кількості, адже пиляється лише зріле, зайве та хворе дерево. За минулий рік Прилуцький лісгосп заготовив близько 38 тис. куб. метрів деревини. Такий обсяг може замінити газ для близько 3800 будинків зі споживанням 2000 кубів газу.
У нашому районі магістральним газом користується майже вісім тисяч абонентів та майже шість тисяч – скрапленим. Тож дров на всіх просто не вистачить, адже площі придатних до вирубки лісів не безмежні. Не додає подальших перспектив твердопаливним котлам і відсутність торфовидобутку в районі та проблема з вугіллям.
Ціна деревини підніметься, газ теж буде з не дешевих задоволень. Отож перехід на деревину – це намагання відстрочити неминучу потребу в якісному утепленні приміщення. Колись такою відстрочкою був і перехід квартир на індивідуальне газове опалення.
Тепло треба берегти
Який вид опалення ви б не обрали, передусім потрібно провести заходи з теплоізоляції приміщення. Вони допоможуть підвищити температуру в квартирі на 3-4 градуси. Утепліть фасади, позакривайте всі щілини, поставте теплоізоляційні вхідні двері. Окрім того, можна утеплити підлогу, стелю.
Зверніть увагу: декор-панелі на батареях забирають до 20% тепла. Якщо в квартирі холодно, краще обійтися без них. Довгі й цупкі штори перенаправляють до 20% тепла на обігрів вікна, а не кімнати. Також можна використовувати короткі штори замість довгих, які закривають батареї –зекономите 10–14% тепла в кімнаті.
Андрій Грудницький
Переглядів: 575 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук