"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2017 » Червень » 9 » Чи можна в Ічні здати кров?
13:47
Чи можна в Ічні здати кров?
На біду Наталії Кардаш відгукнулися небайдужі земляки. 29 травня до пункту переливання крові райлікарні звернувся 21 донор. Та виявилося, що гемаконів (контейнерів для забору і зберігання крові) не достатньо.
Серед донорів, які прийшли здати кров для Наталії, того дня був і активіст Ігор Денисенко. За його словами, люди сподівалися, що в Ічні ця процедура безкоштовна, як і скрізь в області. Але наші медики запропонували купити гемакони в аптеці по 85 гривень.
– Ці контейнери медики вимагали придбати за кошт хворих, – говорить Ігор Денисенко. – Тому люди висловили своє невдоволення. Ті, хто не змогли здати кров в Ічні, наступного дня поїхали в Прилуки. Своїм транспортом їх відвіз депутат міської ради, волонтер В’ячеслав Бабіч. Там, кажуть, ніхто грошей не вимагав і гемакони надали безкоштовно. Того дня я принципово здав кров в Ічні. Ще для чотирьох донорів безкоштовні гемакони знайшлися. Надалі домагатимуся, щоб усі інші донори могли здавати кров в Ічні.
– На базі ЦРЛ немає станції переливання крові, – пояснює головний лікар Ічнянської ЦРЛ Дмитро Івасюк. – У нас діє лише пункт, де забір крові у гемакони проводить медсестра хірургічного відділення. Контейнери закуповуємо. Звісно, коштів не вистачає, бо, крім ліків, купуємо необхідні розчини, зокрема й дезінфікуючі. На пункті забору крові у резерві завжди тримаємо п’ять-десять гемаконів. Якщо людям терміново потрібна кров будь-якої групи, її беремо у Ніжині чи Прилуках. Вважаю, що інциденту, який стався 29 травня, можна було уникнути, якби завчасно повідомили, що буде 21 донор. Того дня гемакони у нас були, але не в такій кількості. Тому рідним і запропонували придбати їх в аптеці. На 7 червня в наявності є 48 гемаконів.
Наталія ЄПІФАНОВИЧ
Переглядів: 468 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук