"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Серпень » 18 » Чи готові до об’єднання?
17:46
Чи готові до об’єднання?

Чи готові до об’єднання?

   19 серпня 2014 року в районі відбувся перший семінар щодо децентралізації влади. Тоді це сприйняли як черговий піар-хід перед виборами до Верховної Ради. Та вже за рік Парафіївська селищна і ще чотири сільради об’єдналися в одну громаду. Чи проводиться зараз роз’яснювальна робота і які об’єднавчі настрої у жителів району, розповідають сільські голови і депутати.

Костянтин Бережняк, Бакаївський сільський голова:

   – Торік проводилися навчання, надавалися роз’яснення. А протягом $CUT$ цього року – жодних роз’яснень. Частина нашого населення хоче до Ніжина: прямо з села чотири рази на день ходить автобус, а щоб потрапити в Ічню, треба виходити на трасу. Але ж ми дуже зв’язані і з Ічнею, з  держустановами, тому минулого року люди вирішили приєднатися до неї.

   Олександр Сліпець, с. Бурімка, депутат районної ради:

   – За рік після об’єднання Парафіївської громади жодних обговорень про децентралізацію чи створення громади в нашому селі не було. Думаю, люди не заперечуватимуть, якщо приєднаємося до Ічні, адже від села до міста лише сім кілометрів. Створення об’єднаних громад не минуче. На жаль, ми втратили шанс збереження району в межах однієї громади.

   Григорій Наталуха,  с. Ступаківка, депутат районної ради:

   – Хіба в людей є вихід? Або йдете добровільно, або примусово. Просто поставили перед фактом. Ще торік ступаківці вирішили приєднуватися до Ічні, тож упродовж року це питання не порушувалося.  Роз’яснення щодо переваг децентралізації можна було почути тільки під час виборів до Верховної Ради як один із елементів піару. Ми щось робимо і не знаємо, що саме. Децентралізація – це як машина, для якої ще не придумали функції, які вона виконуватиме, але вже почали будувати.

   Олександр Кравець, Бережівський сільський голова:

   – Люди свою думку висловили ще торік: лишаємося самостійною громадою. Малі сільради, де немає школи та коштів собі на зарплату, мають автоматично влитися до більших. Хоча було б краще, якби селу залишили всі податки. Краще б пройшла реформа пенсій та зарплат. Люди не згодні кудись іти, колгоспи об’єднали – і тепер наше село без нічого. Лишилося відібрати в людей сільську раду. У нас є школа, садок, вуличне освітлення, газ, вода, ремонтуємо будинок культури, вже зробили електроопалення. Навіщо нам з кимось об’єднуватися? Упродовж останніх п’яти років у селі втілено шість проектів. А поки настане час для об’єднання, ми завершимо всі розпочаті проекти і грошей вистачить на самостійне існування села.  

   Олександр Бондар, с. Ольшана, депутат районної ради:

   – Люди хочуть залишитися в Ічнянському районі, незалежно від наслідків об’єднання громад. У дев’яностих роках, у період розпаду колгоспів та розпаювання земель, ольшанці хотіли  ввійти до Прилуцького району як самостійне село. Але тоді не було такого закону. Тепер думки змінилися, адже можуть приєднати до Сухополової, де нас зовсім не чекають. Які вигоди реально отримаємо від об’єднання, ніхто людям толком не розповідав. От у нас хоч і не об’єднана громада, а самотужки спромоглися відродити садок, відкриття якого заплановано на 22 серпня.

  

Андрій Грудницький

Переглядів: 600 | Додав: gam-ua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук